Zajednica opština traži obećanu naknadu iz državne budžetske rezerve

Iz Zajednice opština su “Vijestima” kazali da podaci za januar nisu reprezentativni jer značajan broj radnika tada je dobio decembarsku zaradu po starom obračunu, ali da ih podaci o prihodima opština za februar, koje su dobili od 22 opštine, zabrinjavaju

3613 pregleda 0 komentar(a)
Najviše pogođene siromašnije opštine: Mojkovac, Foto: arhiva
Najviše pogođene siromašnije opštine: Mojkovac, Foto: arhiva

Opštine bilježe značajan pad prihoda od oporezivanja zarada i iz Egalizacionog fonda, usljed uvođenja neoporezivog dijela zarada programom “Evropa sad”, zbog čega se Zajednica opština obratila Ministarstvu finansija za pojašnjenje procedure o korišćenju novca iz budžetske rezerve ostavljenog za nadoknadu gubitaka.

Kroz paket zakona iz programa “Evropa sad” uveden je neoporezivi dio zarade do 700 eura bruto, što je uticalo na povećanje neto zarada zaposlenima. Međutim, dio dažbina na zarade pripada i lokalnim samoupravama, kao što je dio poreza na dohodak fizičkih lica, prirez na ovoj porez a dio je išao i u Egalizacioni fond iz kojeg nerazvijenije opštine dobijaju.

Iz Zajednice opština su “Vijestima” kazali da podaci za januar nisu reprezentativni jer značajan broj radnika tada je dobio decembarsku zaradu po starom obračunu, ali da ih podaci o prihodima opština za februar, koje su dobili od 22 opštine, zabrinjavaju.

”Po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica u februaru 2022. godine u odnosu na februar 2021. godine ostvaren je manji prihod, i to, na primjer, u opštinama: Andrijevica 51%; Mojkovac 41%; Petnjica 37%; Ulcinj 37%; Herceg Novi 35%; Bijelo Polje 32%; Plužine 19%, itd. Po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica ostvaren je manji prihod u februaru 2022. u odnosu na februar 2021. i to u: Petnjici 75%; Andrijevici 74%; Tuzima 62%; Mojkovcu 59%; Šavniku 57%, Rožajama 56%; Bijelom Polju, Plavu, Ulcinju i Cetinju 50%; Žabljaku 43%; Danilovgradu 42%; Plužinama 41%, itd. Prihodi opština po osnovu dotacija iz Egalizacionog fonda u februaru 2022. manji su u odnosu na februar 2021. godine, i to u opštinama: Tuzi 36%; Žabljak 25%; Plužine 25%; Mojkovac 23%; Andrijevica 22%; Pljevlja 22%; Plav 15%...”, naveli su iz Zajednice opština.

Oni podsjećaju da je većina opština svoje budžete usvojila u decembru, prije smanjenja ovih dažbina, i ona osnovu očekivanih prihoda utvrdile i Program rada i investicionih aktivnosti za 2022. godinu.

”U cilju obezbjeđenja kontinuiteta u ostvarivanju planiranih prihoda opština i realizacije donijetih planova rada, Zajednica opština se 4. marta 2022. godine obratila Ministru finansija sa zahtjevom da nas obavijesti o proceduri korišćenja sredstava tekuće budžetske rezerve za ovu namjenu, kako bismo o istoj obavijestile opštine. Očekujemo da će se Ministarstvo ubrzo odrediti po ovom pitanju. Međutim, treba naglasiti da je nadoknada izgubljenih prihoda opštinama povremenim uplatama iz sredstava tekuće budžetske rezerve nesistemsko, iznuđeno i privremeno rješenje na kojem opštine ne trebaju i ne mogu da zasnivaju svoje poslovanje”, naveli su iz Zajednice opština.

Oni očekuju da će Skupština uskoro usvojiti predlog izmjena i dopuna Zakona o finasiranju lokalne samouprave kojim bi se opštinama dugoročno obezbijedila nadoknada izgubljenih prihoda.

Bonus video: