Cijena hljeba može porasti za 25 odsto (INFOGRAFIK)

Pekarima najavljene nove značajno veće cijene brašna

23950 pregleda 60 reakcija 58 komentar(a)
Vlada Srbije bi odluku o ukidanju zabrane izvoza brašna za zemlje regiona mogla donijeti do kraja sedmice (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Vlada Srbije bi odluku o ukidanju zabrane izvoza brašna za zemlje regiona mogla donijeti do kraja sedmice (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Cijene pekarskih proizvoda u Crnoj Gori biće uskoro više za 20 do 25 odsto, pa bi vekna osnovne vrste hljeba mogla iznositi 80 centi umjesto sadašnjih 65 centi. Prema informacijama “Vijesti, crnogorski pekari od dobavljača iz Srbije dobili informaciju da u narednim isporukama veleprodajna cijena brašna neće biti niža od 52 centa po kilogramu, uz uslov da Vlada te države ukine zabranu izvoza u zemlje.

Prema informacijama “Vijesti”, u Vladi Srbije juče je održan sastanak sa predstavnicima mlinarske industrije, a razmatrana je mogućnost ukidanja zabrane izvoza brašna za zemlje regiona uz određivanje kvota koliko bi kojoj zemlji najviše moglo biti izvezeno. Vlada Srbije bi do kraja ove sedmice mogla donijeti takvu odluku, uz utvrđivanje kvota.

Cijena vekne osnovne vrste bijelog pšeničnog hljeba početkom prošle godine iznosila je 50 centi, da bi u julu u dogovoru sa Vladom bila zamrznuta na taj iznos. Početkom ove godine je povećana na 65 centi.

Predstavnici mlinarske industrije iz Srbije, informisali su crnogorske pekare da će, ako se ukine zabrana, nove cijene brašna biti značajno veće nego do sada, zbog rasta cijena pšenice na berzama i drugih troškova. Prema kalkulacijama pekara, zbog najavljenog rasta cijena brašna i većih cijena energenata, nove cijene hljeba i drugih pekarskih proizvoda trebale bi biti veće za 20 do 25 odsto.

Juče je trebalo biti održan sastanak predstavnika pekarske industrije i ministarstava poljoprivrede i ekonomskog razvoja, ali se predstavnici ova dva resora nisu pojavili. Za četvrtak je zakazana sjednica odbora za poljoprivredu Privredne komore, čiji su članovi i pekari, a pozvani su i predstavnici ministarstava. Tema sastanka biće problemi sa nabavkama pšenice i brašna, kao i pronalaženje načina da se snize cijene za potrošače.

Iz Vlade su prošle sedmice najavili da će Skupštini poslati predlog kojim se akcize na gorivo mogu smanjiti za 40 odsto, a takođe i uvesti nulta stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) na većinu osnovnih životnih namirnica. Predstavnici pekara kazali su “Vijestima” da bi nulta stopa PDV-a mogla sniziti novu cijenu tek za oko pet centi, ali i da im iz najave nije jasno da li se ukida PDV na brašni i na hljeb ili samo na brašno. Očekuju da će se sve nedoumice razjasniti na sastanku u četvrtak.

Da bi se ove dažbine smanjile, potrebnno je da Skupština usvoji izmjene više zakona, ali je ona u političkoj blokadi zbog dilema ko je može zakazati.

Cijena pšenice na novosadskoj produktnoj berzi prošle sedmice iznosila je do 38 dinara za kilogram što je oko 32 centa ili šest odsto više nego sedmicu ranije. Međutim, tokom četvrtka i petka, nakon što je Vlada Srbije donijela odluku o zabrani izvoza, nije ni bilo trgovine ovom robom.

Na najvećoj evropskoj berzi u Parizu cijena kilograma pšenice iznosila je oko 40 centi, a troškovi transporta do Crne Gore i dažbine iznosile bi još desetak centi po kilogramu. Zbog toga tržište Srbije i dalje ostaje najjeftinije za nabavku.

Zbog rata u Ukrajini, skoro da je prekinuto snabdijevanje svjetskih tržišta žitaricama i uljaricama iz Ukrajine i Rusije, koje su među najvećim svjetskim proizvođačima. To je napravilo pritisak kupaca na evropska tržišta i uzrokovalo rekordni rast cijena, ali i da neke zemlje donesu odluke o zabrani izvoza u cilju zaštite svojih građana. Sličnu odluku o zabrani izvoza Srbije je donijela i na početku pandemije 2020. godine, ali je promijenila desetak dana kasnije.

Bonus video: