Imaju li svi novca da obične sijalice zamijene štedljivim?

Sijalice sa žarnom niti se izbacuju sa tržišta jer je, objašnjavaju iz Vlade, njihova upotreba skupa. U MANS-u smatraju da će neko od uvoza skupljih sijalica novih tehnologija dobro zaraditi
525 pregleda 10 komentar(a)
Sijalice (Novine)
Sijalice (Novine)
Ažurirano: 13.07.2018. 19:28h

Sijalice sa žarnom niti, koje se na crnogorskom tržištu neće više moći kupiti od 1. januara 2020. godine, jedan su od najneefikasnijih izvora svjetlosti, što znači, kako objašnjavaju iz Ministarstva ekonomije, da je njihova upotreba skuplja u poređenju sa sijalicama novijih tehnologija (led, fluorescentne). Sijalice snage 100 W i preko od 1. jula ne mogu da se uvoze.

Iz MANS-a kažu da je nesporno da se radi o tehnologiji koja ima uštede, ali je pitanje koliko će visoka cijena led i sličnih sijalica zaista anulirati razliku u uštedi.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu Marko Radulović navodi da iako je cijena energetski efikasnih uređaja veća od neefikasnih, treba imati u vidu da se u periodu njihovog korišćenja, investicija u energetski efikasan uređaj višestruko isplati.

“Na primjeru samo jedne sijalice i njene upotrebe svega 6 sati dnevno govorimo o uštedi od 19,05 eura na godišnjem nivou. Sa povećanjem broja sijalica i broja sati, uštede su značajno veće”, rekao je Radulović “Vijestima”. On je naveo da je prosječna cijena sijalice sa žarnom niti 0,34 eura. S druge strane, fluorescentne sijalice koštaju prosječno 3,29 eura, a led 5,29 eura. Međutim, kako dodaje, troškovi rada jedne sijalice sa žarnom niti snage 100 W, koja u prosjeku radi šest sati dnevno, odnosno godišnje 2.190 sati, iznose 21,9 eura godišnje. Troškovi flouoroscentne ili štedljive sijalice iznose 4,38 eura a led sijalice 2,85 eura godišnje.

Iz MANS-a kažu da se Vlada očito ponaša kao da je u Crnoj Gori standard kao u Švedskoj, pa građani mogu plaćati koliko god je potrebno.“Prije vjerujem da je Vlada požurila da nas primora da kupujemo sijalice novih tehnologija, i učini nas „energetski efikasnim“, zbog činjenice da će neko od njihovog uvoza i prodaje dobro zarađivati, nego što je prvenstveno mislila na nas potrošače i naše džepove”, kazala je za “Vijesti” koordinatorka Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović.

Smatra da je drsko govoriti o potrebi korišćenja nekakvih energetski efikasnih uređaja, kada dobar dio stanovništva živi na ivici egzistencije, posebno na sjeveru države.

“Možda bi Vladini predstavnici trebalo da obiđu stanovnike sjevera, naročito u ruralnim područjima, i uvjere se koliko sebi zaista mogu da priušte energetski efikasne i uređaje najnovijih tehnoloških dostignuća, odnosno one „na dodir“. Neko ko donosi odluke očigledno zanemaruje činjenicu da u ovoj zemlji nemaju svi plate ministara ili državnih činovnika. Na kraju krajeva, možda nekom potrošaču ne odgovara svjetlo led sijalica. I zašto ga onda uskraćivati da koristi one na koje je navikao?“, pitala je Mrdović.

Postepeno uklanjanje sa tržišta klasičnih sijalica sa žarnom niti predviđeno je Pravilnikom o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva. Pravilnik je Vlada usvojila u junu 2017, a njegova primjena je počela 1. jula ove godine kada je zabranjeno stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 W i veće.

“Veliki broj crnogorskih uvoznika i dristributera proizvode već nabavlja iz zemalja EU, u kojim su pravilnici ove vrste na snazi punih 6 godina, što znači da veliki broj uređaja koji se mogu naći kod nas već ispunjavaju zahtjeve energetske efikasnosti”, rekao je Radulović. Pravilnikom se, kako kaže, zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene Pravilnika već našle na tržištu.

“Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do 1. jula, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalicanje nakon pomenutog datuma”, naveo je Radulović.

U skladu sa Pravilnikom, stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 W i veće nije dozvoljeno od 1. jula ove godine. Isto će važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara 2019, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula 2019, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

Radulović napominje da Pravilnik ne propisuje zabranu korišćenja ovih sijalica, već postepenu zabranu njihovog uvoza i prodaje na crnogorskom tržištu, bez nametanja obaveza građanima da mijenjaju uređaje koje imaju. Prema njegovim riječima, uklanjanje energetski neefikasnih tehnologija sa tržišta je ne samo ispunjavanje obaveza koje Crna Gora ima na putu ka EU, već i odgovoran pristup prema građanima.

“Namjera je stvoriti sve neophodne preduslove da se građanima obezbijedi dostupnost i upotreba samo onih uređaja koji su energetski efikasni i čijom se upotrebom smanjuju troškovi. To znači da će primjena energetski efikasnih sijalica donijeti benefite, prije svega, građanima, i to, između ostalog, u vidu smanjenja izdataka za električnu energiju”, kazao je Radulović.

Nikako da nabave led svjetiljke za Podgoricu

Glavni grad, odnosno Komunalne usluge, više od godinu pokušava da realizuje tender za nabavku i ugradnju led svjetiljki na području Glavnog grada i opština Golubovci i Tuzi. Tender vrijedan 5,2 miliona eura obustavljen je nedavno zbog neispravnih ponuda. Za najpovoljnijeg ponuđača 18. maja bila je izabrana ponuda firme Nova energija, ali je odluka poništena nakon što je djelimično usvojena žalba kompanije “Čelebić”, koja je bila drugorangirana na tenderu. Kao neispravne, odbijene su ponude konzorcijuma Artek i Civil engineer, konzorcijuma Inesa Europa left i Roaming Montenegro, kao i Svjetlosti.

Bonus video: