Državna pomoć u 2020. bila 88,72 miliona

Prema podacima iz izvještaja, procenat povećanja državne pomoći u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 79,90 odsto, a kada je u pitanju učešće državne pomoći u BDP-u taj procenat je povećan sa 1,02 odsto na 2,12 odsto u 2020. godini

2518 pregleda 1 komentar(a)
Izrada izvještaja kasni zbog sakupljanja podataka (iluistracija), Foto: Shutterstock
Izrada izvještaja kasni zbog sakupljanja podataka (iluistracija), Foto: Shutterstock

Dodijeljena država pomoć u 2020. godine bila je 88,72 miliona eura što je 39,4 miliona više nego godinu ranije, pokazao je godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći koji je pripremila Agencija za zaštitu konkurencije (AZK).

Od 88,72 miliona eura neprijavljene državne pomoći bile su vrijedne 16,07 miliona eura od čega su dvije neprijavljene pomoći kod bivšeg ministarstva saobraćaja i pomorstva za Barsku plovidbu tri miliona i Crnogorsku plovidbu 4,9 miliona. Bivše Ministarstvo turizma i održivog razvoja bez upita AZK je dodijelilo je Skijalištima Crne Gore 1,13 miliona eura, Ministarstvo ekonomije tri miliona je dalo Crnogorskom operatoru tržišta električne energije, a Ministarstvo finansija i socijalnog staranja četiri miliona eura za nacionalnog avio-prevoznika “To Montenegro”.

Iz AZK je najavljeno pokretanje ispitnih postupaka po službenoj dužnosti.

U izvještaju se napominje da je za sumu od 580,70 hiljada eura koja je isplaćena bivšem nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu Agencija pokrenula ispitni postupak početkom aprila 2021. godine. Odlukom Vlade je bilo predviđeno da se taj novac, kako je pojašnjeno, iskoristi za organizovanje čarter letova za dolazak crnogorskih državljana zbog pandemije izazvane korona virusom.

Ovaj izvještaj Vlada je usvojila na prošloj sjednici, dok je zakonska obaveza AZK bila da do kraja juna tekuće godine podnese Vladi i Skupštini Izvještaj o radu za prethodnu godinu, kao i godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u prethodnoj godini koji se dostavlja radi upoznavanja.

Kašnjenje za donošenje ovog izvještaja AZK je početkom novembra prošle godine opravdala time što nijesu uspjeli da sakupe podatke.

”Osnov za izradu godišnjeg izvještaja trebalo bi da budu podaci koje dostavljaju davaoci državne pomoći, ali se i ove godine nastavila praksa iz ranijih godina da se dostave nepotpuni, ili se kasni sa dostavljanjem, a nekada se i ne dostave podaci Agenciji. U tom cilju, Agencija sprovodi dodatne analize zvaničnih dokumenata, tako da svoj izvještaj velikim dijelom bazira na podacima iz završnog računa budžeta države, kao i završnih računa budžeta lokalnih samouprava”, kazali su u AZK u novembru prošle godine “Vijestima”.

Prema podacima iz izvještaja, procenat povećanja državne pomoći u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 79,90 odsto, a kada je u pitanju učešće državne pomoći u BDP-u taj procenat je povećan sa 1,02 odsto na 2,12 odsto u 2020. godini.

Bonus video: