Tražio sam "Džek potu" da uplate dva miliona

Damjanović u oktobru prošle godine firmi “Džek pot” tražio dopunu dokumentacije, odnosno, da podnesu novi zahtjev za dodjelu koncesije na period od 10 godina uz plaćanje jednokratne naknade od dva miliona eura, a ne kako su prvobitno tražili produženje na pet godina. Tvrdi da se nema pravo na novo produženje koncesije. Isto mišljenje ima Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

47595 pregleda 185 reakcija 84 komentar(a)
Odbacuje optužbe Petričević da je nezakonito tražio dopunu dokumentacije: Damjanović, Foto: Boris Pejović
Odbacuje optužbe Petričević da je nezakonito tražio dopunu dokumentacije: Damjanović, Foto: Boris Pejović

Bivši vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Aleksandar Damjanović kazao je “Vijestima” da je u oktobru prošle godine firmi “Džek pot” tražio dopunu dokumentacije, odnosno, da podnesu novi zahtjev za dodjelu koncesije na period od 10 godina uz plaćanje jednokratne naknade od dva miliona eura, a ne kako je “Džek pot” prvobitno tražio da mu se produži koncesija za pet godina bez uplate naknade.

Vlasnici kompanije “Džek pot” su Branislav Mićunović i Sava Grbović.

”Koncesionar je početkom oktobra podnio zahtjev za produženjem koncesije, koja mu je isticala u februara ove godine, i to na rok od pet godina. Isti je vraćen da se podnese novi jer je koncesionar, shodno zakonu o igrama na sreću, mogao da traži isključivo koncesiju na 10 godina uz plaćanje jednokratne naknade od dva miliona eura, a ne kako je prvobitno htio, što mu je i saopšteno na sastanku u UPC. Nakon toga se nije obraćao već je, koliko sam iz medija obavijesten, zahtjev upućen ponovo u istom obliku nakon mog odlaska, a pomoćnik direktora za Sektor za igre na sreću uputio je predlog odluke ponovo o odbijanju jer je jednostavno nezakonito po drugi put dobiti produženje koncesije na pet godina bez naknade”, rekao je Damjanović.

”Vijesti” su od Damjanovića juče tražile komentar nakon što je aktuelna v.d. direktorka UPC Milena Petričević prema saznanjima “Vijesti” iz Vlade, u dopisu 7. februara izvijestila ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da je Damjanović navodno postupao suprotno Zakonu o igrama na sreću u vezi sa zahtjevom firme “Džek pot” da im se omogući nastavak priređivanja igara na sreću u kazinu u hotelu “Falkeinstener” u Bečićima, nakon isteka koncesije.

Damjanović je kazao da je umjesto “februarskog dopisivanja na relaciji UPC - Ministarstvo finansija i socijalnog staranja o čemu je informisan iz medija, pravo pitanje zašto iz UPC nije podnijet spremljen predlog ministarstvu i Vladi kako bi Vlada donijela odgovarajuću odluku već je isti “izgubljen” u fiokama na relaciji UPC - Ministarstvo finansija. Petričevićka tvrdi da je Damjanović nezakonito tražio dopunu dokumentacije u vezi zahtjeva te privatne kompanije.

”Na ovaj način je propuštena obaveza da se blagovremeno donese odbijajuća odluka, konstatuje prestanak koncesije i raspiše novi poziv kako bi ovaj isti koncesionar ili neki drugi uz plaćanje naknade od dva miliona eura dobio koncesiju na 10 godina. Očekujem da se i o svemu izjasni, uz ministarstvo i Vladu, i Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, kao i druge nadležne institucije. To iz razloga što je upravo do kršenja zakona i procedura došlo nepostupanjem i izbjegavanjem da se predlog odluke proslijedi Vladi na usvajanje, uz mogući nastanak štete za budžet, što treba hitno da utvrde nadležne institucije”, naglasio je Damjanović.

V.d. pomoćnika direktora UPC za Sektor igara na sreću Andrija Ćetković je predlog odluke o dobijanju zahtjeva za produženje koncesije uputio Petričevićkoj kako bi je ona uputila resornom ministarstvu, a oni Vladi koja bi konstatovala prekid koncesije, ali je istovremeno informisao Spajića o svom predlogu. Petričević nije predlog odluke poslala ministarstvu, već je pisala ministru da je ona nezakonita. Nakon toga joj je Spajić mišljenjem ukazao da pošalje odluku u vezi sa koncesijom za ovaj kazino i uputi je ministarstvu kako bi je Vlada mogla konstatovati. Spajić u dopisu konstatuje da u zakonu piše da se koncesija izdaje na 10 i da se može produžiti na pet godina, što je i Ćetković prethodno konstatovao.

Ćetković je koristeći ranije ovlašćenje Petričevićke da samostalno potpisuje akta iz svoje nadložnosti predlog odluke poslao i ministru, dok je Petrićevićka zbog njegovog poteza pokrenula disciplinski postupak.

Pošto Petričevićka nije postupila po nalogu Spajića i kako je istekao ugovor o koncesiji, Privredni sud donio je rješenje da kompanija “Džek pot” može nastaviti sa priređivanjem igara na sreću uz uplaćeni depozit od 35.000 eura.

Petričevićka je krajem oktobra na predlog Spajića došla na mjesto koje je pokrivao Damjanović u UPC.

U toku je konkurs na kome se traži popuna ovog radnog mjesta. Petričevićkoj mandat vršioca dužnosti po zakonu traje šest mjeseci.

Bonus video: