Cijena hljeba od 80 centi možda već iduće sedmice

Predstavnik pekara Damir Papić kazao da je sada minimalna proizvodnja cijena vekne zbog poskupljenja brašna oko 64 centa, kao i da tu treba dodati maržu trgovaca i druge troškove

32704 pregleda 387 reakcija 52 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Minimalna proizvođačka cijena osnovne vrste vekne hljeba sa novim cijenama brašna i drugim troškovima proizvodnje ne može biti niža od 64 centa, po kojoj bi mi mogli isporučivati hljeb trgovačkim lancima. Ukupna maloprodajna cijena zavisi dodatno od marže trgovca, njihovih troškova i dažbine, kazao je predstavnik industrijskih pekara Damir Papić na sastanku Odbora za poljoprivredu Privredne komore.

On nije kazao kolika bi mogla biti nova maloprodajna cijena hljeba kod trgovaca. Sadašnje uobičajne marže trgovaca i ostali troškovi povećavaju maloprodajnu cijenu za oko 25 odsto, što bi značilo da bi nova cijena vekne hljeba mogla iznositi oko 80 centi umjesto dasadašnjih 65 centi. Uslov svega toga bio bi da Srbija narednih dana dozvoli izvoz brašna u Srbije, a u suprotnom cijene bi mogle biti i veće. Zbog smanjenih zaliha kod pekara nove cijene mogli vi važiti već od iduće sedmice.

Pozvao je trgovce i državu na dogovor i društvenu odgovornost, kao što su uradili na početku pandemije, kako bi zajednički uticali na buduću nižu cijenu hljeba.

Papić je naveo da bi se cijena mogla sniziti uvođenjem nulte stope PDV-a na brašno, što je Vlada već predložila i što mora da usvoji Skupština, a on predlaže da se uvede i nulta stopa PDV-a i na samu cijenu hljeba.

"Krajem prošle godine naša nabavna cijena brašna bila je oko 40 centi, sadašna cijena iz Srbije bi mogla biti 52 do 54 centa, ali je uvedena zabrana. Cijena brašna kod domaćih trgovaca sada je već 70 centi", kazao je Papić.

On je naveo da su pekari krajem prošle godine zbog zamrzavanja cijene osnovne vrste hljeba a rasta cijena brašna u jednom periodu bili na gubitku osam do 12 centi po vekni, kao i da su time pokazali svoju društvenu odgovornost.

"Dnevno isporučujemo 70 do 80 hiljada vekni ovog hljeba, a ukupni gubici na njegovoj proizvodnji lani su iznosili oko 700 hiljada eura. Ima nas koji imamo ranije ugovore o snabdjevanju hljebom vojske, škola, bolnica, vrtića, i sada na tim ugovorima imamo značajne gubitke zbog povećanja cijene brašna i drugih inputa poput energenata", kazao je Papić.

Kazao je da se zbog zahtjeva da budu puni rafovi hljeba u trgovinama ne iskoristi oko 15 odsto hljeba i da im se ta količina vrati, što oni mogu da bace ili nekome daju za stočnu hranu.

Ukoliko bi se postigao dogovor oko plasiranja tačno potrebnih količina hljeba i to bi moglo uticati na nižu cijenu.

Predstavnici Privredne komore i Ministarstva poljoprivrede nisu mogli članovima odbora odgovoriti da li će i kada Srbija ukinuti prošlonedjeljnu odluku o zabrani izvoza brašna i žitarica.

Sekretarka odbora Lidija Rmuš kazala je da nezvanična komunikacija ukazuje da bi se to moglo desiti do kraja sedmice ali da nema zvaničnih informacija.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Nebojša Veličković kazao je da je ministar Aleksandar Stijović u svakodnevnoj komunikaciji sa kolegama u regionu i da uskoro očekuju tu odluku. Kazao je da će predloženi paket mjera Vlade uticati na ublažavanje cijena

Bonus video: