Otplaćuju kredit kod Kredit Svisa i vraćaju zlato državi

Ministar finansija Milojko Spajić najavio da će Crna Gora otplatiti 30 miliona eura do 11. aprila i da će državne zlatne rezerve od 38.477 unci zlata biti vraćene u Crnu Goru

49066 pregleda 220 reakcija 151 komentar(a)
Odović i Spajić na današnjem presu, Foto: Luka Zeković
Odović i Spajić na današnjem presu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.03.2022. 14:41h

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je da će Crna Gora otplatiti 30 miliona eura kredita Credit Suisse koji dolazi 11. aprila.

"Time oslobađamo rezerve zlata, prvi put poslije dugo vremena, i to zlato ne samo što ga oslobađamo, nego ćemo ga vratiti u Crnu Goru, u kontekstu svih geopolitičkih i svjetskih previranja", kazao je Spajić na današnjoj pres konferenciji.

On je rekao da je prošle godine otplaćeno 50 miliona eura tog kredita i da će u aprilu biti otplaćena posljednja tranša tog kredita.

Ministar je rekao da je to jedan od najnepovoljnijih kredita koje je država imala.

"Crnogorska državna imovina dobija 75 miliona dolara bruto vrijednosti, odnosno 45 miliona neto vrijednosti", rekao je Spajić.

Bivša Vlada, predvođena DPS-om, je založila zlatne rezerve države za uzimanje ranijih kredita. Vlada i Credit Suisse su tokom 2009. godine zaključili dva kreditna aranžmana od 91 milion eura, od čega je 21 milion eura bio obezbijeđen zlatom, dok je 70 miliona eura bilo kroz kreditni aranžman.

Ti krediti su otplaćeni 2014. kroz novi kreditni aranžman, kojim je obezbijeđeno 150 miliona, od čega je oko 52 miliona bilo iskorišćeno za refinansiranje postojećeg aranžmana za Credit Suisse bankom, dok je ostatak iskorišćen za potrebe finansiranja budžeta.

Vlada je potom, kod Credit Suisse banke, u aprilu 2017. godine odlučila da se zaduži 80 miliona eura, u dvije tranše, od po 30 i 50 miliona. Zalog je za taj aranžman bilo državno zlato od 38.477 unci, koje je već bilo u toj banci kao zalog za ranije kredite.

Kreditnim aranžmanom iz 2017. godine bilo je predviđeno da u bilo kom trenutku, nakon nastupanja slučaja neizvršenja obaveze (neplaćanja kredita), Credit Suisse ima pravo da uzme državninu nad zlatom.

Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

Spajić je kazao da, pored zlata koje će stići, Crna Gora u trezoru ima 322 miliona eura, bez depozita.

"Prvi put poslije kralja Nikole pravimo fiskalne rezerve koje će biti držane u Crnoj Gori", naveo je Spajić.

On je naveo da je Crna Gora finansijski stabilna za ovu godinu, nezavisno koja Vlada će voditi državu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović kazao je da je bitno da je zlato vraćeno u Crnoj Gori, usljed rasta cijena, odnosno inflatornih rizika.

"Zlato je otporno na inflaciju... Godišnje se trošilo 72 hiljade dolara za čuvanje ovog zlata", rekao je Odović i dodao da će vrijednost zlata na kraju godine vjerovatno premašiti i 100 miliona.

Dodao je da su sve zemlje u okruženju povećavale rezerve zlata, a da samo Crna Gora u posljednjih 15 godina nije ni za gram povećala rezerve zlate.

Bonus video: