Cijene pilećeg i svinjskog mesa rastu za 60 odsto

Član odbora Branko Pejović kazao je da može doći do nestašice pilećeg mesa zbog pojave ptičjeg gripa u više zemalja Evrope

30801 pregleda 582 reakcija 59 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svinjsko i pileće meso na tržištu evropske unije u posljednjih sedam dana poskupilo je za po 60 odsto, s tim da se može očekivati nestašica pilećeg mesa zbog pojave ptičjeg gripa u nekoliko zemalja od kojih i mi uvozimo najznačajnije količine, kazao je na sjednici odbora za poljoprivredu Privredne komore njegov član Branko Pejović.

Razlozi za ovoliki rast cijena su poskupljenja žitarica, stočne hrane i energenata, kao i sami problemi sa proizvodnjom.

Pejović je kazao da će se ove cijene preliti i na Crnu Goru. Upozorio je i na moguće nestašice pilećeg mesa tokom ljetnje sezone i zatražio dodatnu pomoć od države i smanjenje trgovačkih marži.

"Sada na naručimo pileće meso možemo ga dobiti tek 1. juna i to po značajno većim cijenama. Potrebe za pilećim mesom u toku ljetnje sezone iznose oko 22 hiljade tona. Domaći proizvođači ne mogu to nadoknaditi ni količinom ni asortimanom. I njihovi troškovi su porasli, cijena hrane za živinu dodatno je povećana za oko 30 odsto", kazao je Pejović.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Nebojša Veličković kazao je da su novim mjerama agro budžeta značajno povećane subvencije za stočnu i živinarsku proizvodnju, kao i na proizvodnju žitarica. On je naveo da će ukupan paket mjera Vlade uticati na smanjenje cijena, ako bude usvojen od Skupštine.

Bonus video: