Spajić: Katastrofalna agresija Rusije, glasaću za sankcije

Ministar je rekao kako mu je nevjerovatno da neko ko je preživio devedesete može da se raduje sankcijama

19964 pregleda 1175 reakcija 101 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao je da će glasati na Vladi za sankcije Rusiji, kazavši da osuđuje "katastrofalnu agresiju" ruske vojske u Ukrajini.

Smatra, ipak, da sankcije nisu "rješenje svih rješenja" i da će samo učvrstiti Moskvu na svom putu. "Njih te sankcije ne interesuju, nisu ih uzdrmale. Postoji potreba za komunijacijom sa Evropom", dodao je.

Spajić je rekao da se slaže sa ministrom Jakovom Milatovićem i da nema potrebu da svoje evropejstvo dokazuje bilo kome. "Nas dvojica smo bili u evropskim i drugim razvijenim zemljama decenijama, nosimo te vrijednosti i želimo da se prenesu u Crnu Goru. Apsolutno smo protiv agresije Rusije na Ukrajinu, osuđujemo takav čin", rekao je Spajić na pres konferenciji, na pitanje "Vijesti" da li će glasati za sankcije protiv Rusije.

"Moj lični stav je da je to bila katastrofalna agresija i da je to jedna veoma loša stvar, koja će biti prvenstveno loša za Rusiju, ali i Evropu, koja ulazi u težak ekonomski ciklus, povećanje cijena, ogromnu neizvjesnost", dodao je, kazavši da je to moralo biti prevenirano.

Spajić je, ipak, rekao kako mu je nevjerovatno da neko ko je preživio devedesete može da se raduje sankcijama.

"Mislite da će Putin ikad doći u Crnu Goru? Neće, i neće mu uvođenje sankcija ništa uraditi. Da li ću glasati - sigurno da hoću. To je politika EU i kao odgovorna država treba da se sa tim uskladimo. Odnijećemo se prema tom pitanju kao i svakom drugom, u skladu sa našim evropskom putem", istakao je ministar.

Obični ruski građani, kako je rekao, treba da su dobrodošli da dođu, privređuju i investiraju slobodno.

Spajić je rekao i da su se sankcije protiv Rusije dosad donosile tako što je ministar vanjskih poslova potpisivao sankcije bez znanja Vlade. "To nije prolazilo Vladu, sad prvi put to treba da bude na Vladi, da se razmatra... to su sveobuhvatne sankcije", istakao je.

Rekao je da podržava inicijativu MANS-a da podaci o tome šta sankcije podrazumijevaju moraju biti transparentni. "I da imamo neku vrstu targetiranosti, da rješavamo problem tim sankcijama, a ne da samo kopiramo".

"Ostavili smo povoljnu situaciju, i Atila može da vodi ministarstvo bez problema"

Upitan da li će biti potreban rebalans budžeta, u slučaju povećanja broja resora, kazao je da ne bi želio da o tome priča jer nije mandatar, niti učestvuje u pregovorima.

"Ako se odluče za povećanje broja ministarstava, naravno da će morati uraditi najmanje tehnički rebalans. Svaki rebalans će biti loša vijest za tržište, zato što će izaći naslov u Blumbergu, Rojtersu, o tome kako Crna Gora radi rebalans. Ljudi će vidjeti samo naslov i to će sigurno imati uticaja na stabilnost. Mi ne preporučujemo rebalans, ukoliko dođe nova vlada, ja bih im dao besplatan savjet da ne rade rebalans ako nije neophodno, mislim da nema potrebe za tim."

Smatra da je potpuno nevažno ko je ministar finansija "poslije ovoliko dobrih stvari koje smo odradili" i stabilne finansijske situacije. "Atila Hunski može voditi ministasrtvo do kraja godine i vala će ga dovesti bez problema i zaduženja", dodao je.

Rekao je da su ostavili povoljnu situaciju za građane i buduću vladu.

"Hiljadu puta je pominjano - da je vječna Crna Gora, a zlato je bilo u Londonu, Beogradu, Švajcarskoj... Sad je zlato u Crnoj Gori i tek počinjemo da pravimo tu vječnost tako što vraćamo zlato, obezbjeđujemo staiblnost, pravimo solidne rezerve... Ko god dođe na vlast, ovo će biti država svih nas".

Bonus video: