Opština Budva tužila Pekovićev "Top Hill"

Firma je od septembra pod blokadom na iznos 230 hiljada eura. Ona još nije podnijela izvještaj o polovanju za prošlu godinu

43709 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je Privrednom sudu tužbu protiv budvanske kompanije “Top Hill”, zatraživši naplatu duga od 231 hiljadu eura na ime duga za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš za minulu godinu, gdje se nalazi istoimena popularna diskoteka.

To piše u tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid, a koju potpisuje zamjenik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Kompanija “Topl Hill” čiji je vlasnik predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, koji se formalno ne vodi u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač, već firma “Domino investment” sa Maršalskih ostrva, osim istoimenom otvorenom diskotekom na Toplišu, gazduje i popularnom kotorskom diskotekom “Maximus”.

”Smatramo da su ispunjeni uslovi da Privredni sud obaveže ‘Top Hill’ da Opštini Budva na ime duga za neplaćenu zakupninu za period 2021. godina isplati iznos 231.716,74 eura sa zakonom zateznom kamatom od dana dospijeća 26. jul 2021. do dana konačne isplate, kao i da nadoknadi troškove parničnog postupka, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudne naplate”, navodi se u tužbi koju potpisuje Zenović.

Podsjeća se da su Opština Budva i “Topl Hill” zaključili ugovor 2012, a aneks VIII ugovora u julu prošle godine kojim se ta kompanija obavezala da na ime zakupnine isplati 231 hiljadu eura.

”Sekretarijat za zaštitu imovine je uputio 31. januara ‘Top Hillu’ opomenu pred utuženje da u roku od osam dana izmiri dug. Međutim, kako ‘Top Hill’ do dana današnjeg nije postpio po upućenoj opomeni, to smo podnijeli tužbu Privrednom sudu u cilju naplate potraživanja”, rečeno je “Vijestima” u opštinskom sekretarijatu.

”Top Hill” je godinama unazad prepoznat kao centar zabave, u kom su tokom ljetnje sezone nastupale muzičke zvijezde iz regiona i evropske DJ scene, a i minulog ljeta veliki broj zvijezda je gostovao u toj najvećoj diskoteci.

Firma je u junu 2012. na javnoj licitaciji zakupila na tridesetogodišnji zakup zemlju Opštine Budva na brdu Toplišu. To je jedan od, kako se hvalila tadašnja opštinska vlast iz redova DPS-a, dobro zaključenih poslova jer se kompanija obavezala da će tokom trodecenijskog zakupa, koji ističe 2042, u opštnsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300 hiljada eura godišnje. Naime, za zakup 3.900 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, firma je mjesečno trebala da plaća od 15. juna do 15. septembra 69.817 eura, a za ostali period godine mjesečna zakupnina je 13.963 eura. “Top Hill” je do epidemije korona virusa redovno izmirivao obaveze prema lokalnoj upravi.

Firma je od septembra pod blokadom na iznos 230 hiljada eura. Ona još nije podnijela izvještaj o polovanju za prošlu godinu. Pretprošlu godinu, kada je praktično morala da bude zatvorena zbog pandemije, firma je završila u minusu od 217 hiljada eura. Prihodi su joj svega bili 25 hiljada eura, dok je 2019. prihodovala čak 1,2 miliona eura.

Pekovićeve diskoteke su 2018. uspjele da ostvare pozitivan poslovni rezultat od 18.242 eura, 2017. je zarada bila duplo veća, dok su 2016. i 2015. bile berićetne za ovu firmu, jer je zaradila 214.841, odnosno 349 hiljada eura.

Imovina “Top Hilla”, kako stoji u izvještaju za 2020, je procijenjena na 2,87 miliona eura i odnosi se na poslovne prostore koje kompanija ima u vlasništvu u kotorskoj Citadeli, gdje se nalazi “Maximus”.

Firma ima dugoročne kreditne obaveze od dva miliona eura, od kojih se 1,7 miliona eura odnosi na kreditne obaveze.

Napunili kasu Opštine Budva

Od početka poslovanja “Top Hill” je doprinio punjenju kase Opštine Budva kroz plaćanje zakupa zemljišta ukupno 2.235.541,62 eura.

”Na ime plaćanja komunalne takse za dobijanje rješenja za rad privremenog objekta Opštini Budva je uplaćeno 295.603 eura, članskog doprinosa u lokalnoj turističkoj organizaciji 20.807 eura, plaćanje lokalne takse za akustiku 37.410 eura, prireze na porez dohotka u iznosu od 88.567 i administrativne takse za razna rješenja i potvrde u iznosu od 2.067 eura. I naravno nezaobilazan je snažni multiplikativni efekat na lokalnu zajednicu, kroz zapošljavanje oko 150 radnika, korist, preko nas, za lokalne izdavaoce smještaja, isporučioce hrane i pića i brojnih ostalih usluga, a od čijeg se oporezavanja u krajnjem finansira i Opština”, ranije je saopšteno “ Vijestima” iz kompanije “Top Hill”.

Bonus video: