Vlada donijela Strategiju razvoja turizma do 2025. godine

"Glavni strateški cilj je da se Crna Gora afirmiše kao globalno prepoznata turistička destinacija, sa smanjenom sezonalnošću poslovanja, umjerenijim regionalnim razlikama i prioritizacijom turizma u razvojnim politikama, uz investiciona ulaganjima i formalizaciju turističkog prometa"

2356 pregleda 5 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Vlada je donijela Strategiju razvoja turizma Crne Gore 2022-2025. godine s Akcionim planom za 2022. godinu.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, ovaj krovni strateški dokument i mapa razvojnog puta turizma ima za cilj da Crnu Goru do 2025. godine učini globalno prepoznatljivom turističkom destinacijom.

"Važan segment dokumenta predstavlja i situaciona analiza trendova u turizmu Crne Gore od 2009. do 2019. godine koja će pomoći adekvatnom donošenju odluka na osnovu kvalitativnih i kvantitativnih parametara. Glavni strateški cilj je da se Crna Gora afirmiše kao globalno prepoznata turistička destinacija, sa smanjenom sezonalnošću poslovanja, umjerenijim regionalnim razlikama i prioritizacijom turizma u razvojnim politikama, uz investiciona ulaganjima i formalizaciju turističkog prometa", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da krucijalni segment dokumenta predstavlja Akcioni plan sa pripadajućih 16 mjera i 76 aktivnosti za ostvarenje postavljenih ciljeva u 2022. godini za šta je potreban utrošak od 27 miliona eura i to najvećim dijelom iz Kapitalnog i tekućeg budžeta, ali i iz donatorskih sredstava.

"Za realizaciju okvirnog plana za period 2023-2025. godine, prema za sada dostupnim informacijama, potrebno je obezbijediti preko 5 miliona eura iz Budžeta, odnosno ukupna potrebna sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti za period 2022-2025. godine iznosiće preko 32 miliona eura", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: