Radnici Metalca traže sastanak sa Milatovićem i da im se isplate potraživanja

Radnici su poručili da će se zatvoriti u krugu fabrike i da neće dozvoliti rušenje hala i odvoženje mašina

9755 pregleda 6 komentar(a)
Ušli u krug fabrike, Foto: Svetlana Mandić
Ušli u krug fabrike, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.03.2022. 17:42h

Radnici Metalca, Termochem, firme koja je u stečaju od oktobra prošle godine, njih oko stotinu, došli su danas ispred zgrade Opštine Nikšić, gdje ih je primio predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković.

Radnici su od njega tražili da im lokalna uprava pomogne da se riješi njihov problem, jer vlasnici otpada sekundarnih sirovina, kojima je navodno prodata imovina Metalca, namjerava da proizvodne hale i mašine izreže i pretopi u staro željezo.

Tražili su da država blokira sve aktivnosti oko Metalca dok se problem ne riješi. Kako su istakli njima i državi, na račun 25 plata, zatim doprinosa, duguje oko 1,3 miliona eura. Predsjednik SO im je obećao da će odmah pokušati da kontaktira Vladu i resorne ministre i da zakaže sastanak sa radnicima. Kako je kazao, Metalac je privatno vlasništvo, ali će dati sve od sebe da radnicima pomogne. Vuković je istakao da je u korist ne samo radnika, nego i svih građana, da Metalac radi.

Zdravko Kosanović, jedan od vlasnika Centra za reciklažu, potvrdio je „Vijestima“ da su od prije dva dana novi vlasnici imovine Metalca, kao i da će izvršiti prenamjenu djelatnosti.

„Rekao sam radnicima da metalska industrija u Crnoj Gori nije ekonomski isplativa jer ne rade ni Željezara ni Kombinat aluminijuma. Izvršićemo prenamjenu, a ja sam već, u jednom dijelu, u pregovorima sa jednom kineskom kompanijom koja se bavi proizvodnjom automobilskih djelova, kao i sa još nekoliko kineskih kompanija, gdje će biti uposlen određeni broj radnika. Šta ćemo sa opremom i halama dogovoriću se sa ostalim partnerima“, kazao je Kosanović.

Kako je istakao, veoma mu je žao radnika i situacije u kojoj su se našli.

„Ali to sa nama nema nikakve veze. Njihov problem treba da rješavaju državne institucije, kao što i nama državni organi treba da obezbijede da možemo da koristimo našu imovinu“, poručio je Kosanović.

Radnici su poručili da će se zatvoriti u krugu fabrike i da neće dozvoliti rušenje hala i odvoženje mašina.

Sa Vukovićem su bili i potpredsjednik Opštine Mitar Goranović i šef kabineta Opštine Marko Perućica.

Nakon razgovora sa čelnicima lokalne uprave, radnici su došli ispred Metalca i ušli i fabrički krug.

Ratko Raičević je u ime radnika poručio da neće napustiti fabrički hol sve dok se ne sastanu sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem i dok njihov problem ne bude riješen i ne isplate im potraživanja.

Bonus video: