Sindikat: Naći rješenje za ublažavanje efekata rasta cijena goriva

Iz Sindikata saobraćajnih djelatnosti Crne Gore kazali da je za većinu građana najbolje rješenje subvencionisanje cijene goriva dobavljačima do smirivanja i regulisanja cijena nafte na svjetskom tržištu

1846 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Vlada, i pored trenutne političke situacije, treba hitno da reaguje i pronađe rješenje za ublažavanje efekata rasta cijena goriva, ocijenili su predstavnici Sindikata saobraćajnih djelatnosti Crne Gore.

Oni su, u dopisu upućenom Ministarstvu ekonomskog razvoja, kazali da je za većinu građana najbolje rješenje subvencionisanje cijene goriva dobavljačima do smirivanja i regulisanja cijena nafte na svjetskom tržištu.

„Na ovaj način bi se usporio rast cijena proizvoda zbog smanjenja inputa, a došlo bi i do stagnacije troškova javnog prevoza i prevoza za sopstvene potrebe. Ukoliko se ovo ne uradi, svi pozitivni efekti projekta Evropa sad bi bili minimizirani“, naveli su iz Sindikata koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Pored ovih hitnih aktivnosti, kako smatraju, Vlada mora strateški i dugoročno da planira i sprovodi aktivnosti na smanjenju zavisnosti crnogorske privrede od nafte i naftnih derivata i to investiranjem u obnovljive izvore energije.

„Crna Gora je primorska zemlja i prema nekim istraživanjima primorski gradovi Crne Gore imaju 280 sunčanih dana godišnje. To pruža izvanredne mogućnosti za korišćenje energije sunca i njeno pretvaranje u električnu energiju“, navodi se u saopštenju.

U Sindikatu smatraju i da Vlada, u budućem periodu, mora da planira i izdvaja veća budžetska sredstva za subvencije običnim građanima za nabavku elektroautomobila, a naročito taksi prevoznicima, subvencije javnim prevoznicima za nabavku autobusa na elektropogon za uža gradska jezgra, kao i investicije u željeznički saobraćaj koji je, od svih vidova saobraćaja, najnezavisniji od naftnih derivata.

„Sva ova izdvajanja bi se brzo vratila državi kroz manje izdatke za nabavku goriva, zaštitu životne sredine smanjenjem emisije izduvnih gasova i buke automobila, zaštitu i zdravlje ljudi“, dodaje se u saopštenju.

U Sindikatu su kazali da poskupljenje goriva na budžet građana utiče dvojako.

„Prvo, preko poskupljenja prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje. Drugo, preko skupljeg prevoza od mjesta stanovanja do radnog mjesta i ostalih destinacija, bilo korošćenjem usluga javnog prevoza ili sopstvenim prevoznim sredstvima. Ovi izdaci na mjesečnom nivou uopšte nijesu zanemarljivi“, zaključili su iz Sindikata.

Bonus video: