Vlada da upravlja "Vektrom Jakić" umjesto Brkovića

Bivši radnici kompanije traže da država preuzme preduzeće i organizuje proizvodnju

12200 pregleda 5 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici kompanije “Vektra Jakić” u Pljevljima pozvali su Vladu da preuzme kompaniju od Dragana Brkovića i organizuje proizvodnju, s obzirom na to da ta kompanija ima velika dugovanja prema državi i zaposlenima.

Proizvodnja u “Vektri Jakić” prekinuta je sredinom decembra 2018. godine, a zaposleni su poslati na biro rada. Iako preduzeće ima ogromna dugovanja za zarade zaposlenima i državi za poreze i koncesije, u “Vektri Jakić” još nije uveden stečaj.

Trenutno u “Vektri Jakić” radi tridesetak radnika u upravi i pogonu energane na održavanju toplovodnih instalacija, kako ne bi došlo do zamrzavanja instalacija. Zaposlenima u energani isplaćena je zarada zaključno sa februarom, dok su zaposleni u upravi preduzeća posljednju primili decembarsku zaradu.

”Svim ostalim bivšim radnicima Brković duguje 18 do 30 zarada”, tvrdi jedan od 150 bivših radnika koji se nalaze na Birou rada Žarko Mazalica.

On kaže da je zbog neisplaćenih zarada “Vektru Jakić” tužilo stotinjak bivših radnika, ali da oni ne mogu da naplate svoja potraživanja, iako je sud donio presude u njihovu korist.

”Brkovića je tužilo preko stotinu radnika, a svega petnaestak je uspjelo da naplati svoje zaostale zarade. Njima je prosječno dosuđivano četiri do pet hiljada eura, ali taj iznos novca ne mogu da naplate jer je Poreska uprava popisala imovinu, zbog dugovanja koje ima prema državi po osnovu neisplaćenih poreza. Ja imam saznanja da su kamioni otuđeni iako ih je popisala poreska uprava, što je krivično djelo”, tvrdi Mazalica.

On je pozvao Upravu prihoda i carina da provjeri da li su sva vozila koja su popisana još na mjestu gdje su bila zapečaćena ili ih je vlasnik otuđio bez njihovog odobrenja.

Mazalica kaže da on i njegova supruga, iako im Brković duguje zarade, nisu tužili kompaniju, jer nemaju novca da plate advokata, a i zbog neizvjesnosti da čak i prinudnim putem mogu doći do svoje zarade.

”Ja i supruga nismo podnijeli tužbu jer nemamo po 200 eura da platimo akvokatu koji bi nas zastupao. Naše kolege koje su podnijele tužbu morali su da plate advokata i vještake, a godinama ne mogu da dođu do svojih potraživanja”, rekao je Mazalica.

Ističe da niko od nadležnih ne obraća pažnju na probleme bivših radnika “Vektre Jakić” iako već više od tri godine su ostali bez posla.

”Iako smo preko tri godine ostali bez posla i hljeba, a neki od nas su pokušali i sudskim putem da dođu do svojih zarada, na nas bivše radnike Vektre Jakić niko ne obraća pažnju. Uzaludna su obraćanja resornim ministarstvima, uzaludne su presude suda koje ne dotiču Dragana Brkovića kome je samo važno da vodi sudske sporove sa državom, ne osvrćući se na radnike, kojima duguje plate i kojima je ugrožena egzistencija. Svaka njegova firma od Herceg Novog do Pljevalja je zatvorena. Svima duguje, a niko ništa ne preduzima i konačno počne rješavati problem bivših radnika”, naveli su radnici u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Brković je krajem avgusta prošle godine, sa svojim saradnicima uhapšen zbog sumnje da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura - nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) “Boka”.

SDT im na teret im stavlja da su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca. Nakon skoro dva mjeseca provedenih u pritvoru osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Bivši radnici Vektre Jakić tvrde da im je Brković nakon izlaska iz pritvora obećao da će im zaostala dugovanja isplatiti za 15 dana ali da obećanje, kako ističu kao i mnogo puta ranije nije ispoštovao.

”Mi bivši radnici bili bismo sretni kada bi država konačno Brkoviću oduzela kompaniju, kako bi ova firma konačno počela da radi. Zato molimo sva ministarstva da počnu što prije da rješavaju problem ‘Vektre Jakić’”, naveli su radnici u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Država je pokrenula spor protiv Vektre Jakić zbog duga od 9,5 miliona eura za koncesije. Država za koncesije od 2011. do 2017, i za 2020. godinu traži 6,5 miliona eura, a za kamate tri miliona eura.

Resorno ministarstvo raskinulo je sa “Vektrom Jakić” ugovor o koncesiji polovinom 2019, ali joj je bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom na osnovu privremene mjere. Prije godinu ta mjera je ukinuta. Uprava prihoda i carina tri puta je tražila uvođenje stečaja zbog nagomilanih poreskih dugovanja. Posljednji put je to urađeno nedavno i postupak je u toku.

Bonus video: