Uz ekonomski oporavak 2026. godine u EU

Ministar Jakov Milatović predstavio Platformu ekonomskog oporavka čije su mjere vrijedne 4,35 milijardi

3805 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Saša Matić
Foto: Saša Matić

Platforma ekonomskog oporavka za 2022-2026. sadrži 42 indikatora i više od 200 mjera, a finansijski plan za njenu realizaciju iznosi 4,35 milijardi eura.

To je saopštio na jučerašnjoj prezentaciji ovog programa ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ukoliko bismo realizovali makar 50 odsto mjera snažno bismo iskoračili ekonomski naprijed”, kazao je on.

Milatović je istakao da bi na kraju ovog programa, 2026. godine, Crna Gora trebalo da postane punopravna članica, sa jakim i nezavisnim institucijama i sa prosječnim životnim standardom zemalja članica EU.

Platforma je usvojena na sjednici Vlade 3. marta, a Milatović je kazao da ona predstavlja pravi udžbenik po kojem se gradi jaka ekonomija.

”Platforma je temelj za dalju izradu i oblikovanje konkretnih aktivnosti koje će se sprovoditi kroz strateška dokumenta Vlade”, kazao je on.

U operativnim ciljevima, koje je Milatović predstavio, prioritet predstavlja reforma poreske politike, borba protiv sive ekonomije i korupcije, stabilizacija demografske krize, zelena tranzicija, digitalna ekonomija, ravnomjeran regionalni rast i razvoj, dodatna podrška privredi kroz kreditno-garantni fond...

Kazao je da je neophodno uraditi popis državne imovine, te da bi najmanje pet odsto te imovine trebalo omogućiti za inovativni ekosistem. Uz to, ključnim je istakao ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja.

”Priritet predstavlja inovativna i digitalna Crna Gora”, rekao je Milatović i dodao je potrebno dodatno poboljšati e-usluge javne uprave, te jačati podršku sa informaciono-komunikacioim tehnološkim klasterima.

Naveo je da podaci od 2019. godine pokazuju da je stopa siromaštva 25 odsto, te da je ona posebno izražena na sjeveru gdje iznosi 42 odsto.

”Teško je povjerovati da je prije samo 30 godina Crna Gora bila zemlja razvijene industrije, uz resurse koji je trebalo da našu zemlju učine jednom od najpoželjnijih za život u Evropi”, rekao je Milatović.

Autoput početkom maja

On očekuje da će prva dionica auto-puta biti otvorena početkom maja. Za drugu dionicu Mataševo-Andrijevica idejni projekat bi trebalo da bude gotov do kraja juna, a da bi početak izgradnje trebao biti sljedeće godine.

”Njegova vrijednost izgradnje je 400 miliona eura, od čega će po 100 miliona biti finansirano iz budžeta, granta EU, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj”, kazao je Milatović.

Bonus video: