Karisma u Hrvatskoj u problemima: Nemaju novca za izgradnju hotela

Zakupac Ulcinjske rivijere nije odgovorio na pitanja “Vijesti” mogu li problemi u Hrvatskoj uticati na planove u Crnoj Gori
296 pregleda 5 komentar(a)
Velika plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Velika plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.10.2017. 18:38h

Kompanija Karisma Resort Internationala (KRI) vlasnički učestvuje u projektu razvoja hotela Plat u Hrvatskoj, u kojem su investitor Agrokor, njemački TUI, Karisma i investicioni fond Nexus, ali investitori imaju problem sa nabavkom kapitala za realizaciju tog projekta.

Ovu informaciju je prije tri dana objavio zagrebački “Jutarnji list”.

"Ti investitori su se organizovali pod kompanijom “KHA četiri”, a trenutno imaju problema sa pronalaženjem kapitala za realizaciju tog projekta, između ostalog i zbog toga što je što je Nexus 28 milijuna kuna koji su trebali biti uloženi u Plat plasirao kao kredit Agrokoru i sada je taj novac nedostupan. Kako smo uspjeli saznati, novi investior koji bi trebao dokapitalizovati hotele Plat se intenzivno traži, a zadnje informacije govore kako bi se u skoro vrijeme i taj posao trebao finiširati", navodi se u tekstu Jutarnjeg lista u kojem se zaključuje da “afera Agrokor” ima stotine rukavaca, te da će za raspetljavanje tih lavirinata trebati mnogo vremena.

Konzorcijum kompanija Karisma tajno je potpisao sa crnogorskom Vladom 25. septembra ugovor o dugoročnom zakupu dijela imovine hotelsko - turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera.

U zakup je dato 122.214 kvadratnih metara na period od 30 godina, a minimalna zakupnina je 450.000 eura godišnje. Na kompleksu državnog zemljišta koji se daje u zakup nalazi se kompleks hotela Olimpik, Belvi (depadansi Cer, Borik i Avala), objekat restorana i drugi prateći sadržaji, vlasništvo Ulcinjska rivijera.

Manjinski akcionari ulcinjskog preduzeća iz Crne Gore i Hrvatske, radnici i šira javnost tek naknadno su saznali da su zakupcu ugovorom omogućene povlastice među kojima i kreditno zaduživanje po osnovu zalaganja imovine koja je predmet zakupa.

"Vijesti" su pitale Karismu da li imaju novca za završetak projekta u Hrvatskoj i da li opterećenje poslovnih veza Karisme sa bankrotiranim Agrokorom može uticati na realizaciju njihovih planiranih projekata u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, ali na pitanja nije odgvoreno.

U ugovoru o dugoročnom zakupu Ulcinjske rivijere se navodi da će kompleksom u Ulcinju upravljati menažment kompanija osnovana unutar Karisma grupe.

Predstavnici kompanije Karisma početkom ovog mjeseca najavili su za maj 2018. otvaranje novog hotela Holidej vilidž na postojećoj imovini HTP Ulcinjska rivijera.

Direktor novoosnovane kompanije Karisma Hotels Adriatic MNE Nemanja Kostić, na svečanosti u hotelu Hilton, objasnio je da su oni jedan od brendova njemačkog partnera TUI grupe. On je istakao da grupacija posluje u devet zemalja, ima 8.500 zaposlenih, a godišnje 2,7 miliona turista. On je najavio da će broj zaposlenih u Ulcinjskoj rivijeri biti za sto veći nego sada.

Novi hotel Holidej vilidž Montenegro nastaće rekonstrukcijom ulcinjskog hotela Belvi i izgradnjom novog dijela.

Sin Todorića bio suvlasnik Karisma Hotels Management

Jutarnji list prenosi saznanja da je Ivan Todorić sin hrvatskog tajkuna i vlasnika Agrokora Ivice Todorića , koji je bankrotirao, bio suvlasnik kompanije Karisma Hotels Management sa sjedištem u Dubrovniku, koja je u decembru 2016. potpisala ugovor o upravljanju s kompanijom Karisma Hotels Adriatica.

“Ugovor je potpisan na rok od deset godina, a tokom tih deset godina je trebao primati naknadu od tri posto prihoda i/ili deset odsto bruto operativne dobiti. To je, kada se uzme u obzir prihod kompanije, trebalo na godišnjem nivou da iznosi “honorar” od milion eura. Prema našim saznanjima, vlasnici firme do maja 2017. su po 50 posto dionica bili Karisma Hotels and Resort i Sun Energy u vlasništvu Ivana Todorića . Ali, u maju ove godine Sun Energy prodaje svoje dionice kompaniji Karisma Hotels and Resort iza koje stoji Ljubo Krstajić za deset hiljada kuna (1.340 eura). To je malo čudno ako se zna da je firma trebala prihodovati milion eura godišnje, ali je logično ako se pretpostavi da više neće sarađivati sa Karisma Hotels Adriatica”, navodi se u tekstu.

Bonus video: