PKCG: Pronaći hitno način za uvoz brašna i ulja

Iz Privredne komore apeluju da se što skorije deblokira rad državnih institucija kako bi se, kako je navedeno, u izazovnom vremenu zaštitili interesi crnogorske privrede

22080 pregleda 434 reakcija 30 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore poziva nadležne da se, ne čekajući odluku Srbije o deblokiranju izvoza u zemlje regiona, što prije pronađu alternativna tržišta za snabdijevanje Crne Gore uljem i brašnom, saopšteno je nakon današnje sjednice UO PKCG.

Apeluju i da se što skorije deblokira rad državnih institucija kako bi se, kako je navedeno, u izazovnom vremenu zaštitili interesi crnogorske privrede.

Naveli su i da se zbog rasta cijena goriva i materijala, privrednici koji su ranije sklopili poslove sa državom u okviru javnih nabavki, nalaze se u nezavidnom položaju i na rub bankrota.

"Imajući u vidu rast troškova materijala koji je posebno izražen od početka krize u Ukrajini, Komora inicira da se iznađu mehanizmi usklađivanja cijena iskazanih u tenderima sa promjenama na tržištu. Privrednici ističu da su cijene goriva i bitumena u posljednja dva mjeseca porasle za 70 odsto, a armature za više od 130 odsto. Upravni odbor traži da se sagleda mogućnost donošenja rješenja za ovu situaciju po uzoru na zemlje regiona, konkretno Hrvatsku, koja je, prepoznajući problem, usvojila Uredbu o kriterijumima usklađivanja cijena sa promjenama na tržištu. Trenutno je u Crnoj Gori, po Zakonu o javnim nabavkama, taj mehanizam isključen i cijene su fiksne", naveli su iz PKCG.

PKCG
foto: PKCG

Upravni odbor je utvrdio predloge finansijskog i izvještaja o radu ove asocijacije za 2021. godinu, a usvojeni su pravilnici o nagradama Komore, te kancelarijskom i arhivskom poslovanju. Donijete su odluke o izboru članova Odbora za dodjelu Nagrada PKCG, kao i članova odbora udruženja špeditera, te bankarstva, drugih finansijskih organizacija i osiguranja.

"Privrednici ocjenjuju da je Crnoj Gori potrebna snažna Privredna komora koja će još spremnije, organizovanije i brže odgovoriti potrebama ekonomije, naročito u uslovima krize i narušenom ambijentu za poslovanje. Oni smatraju da Komora treba da radi u punom kapacitetu na privlačenju novih investicija i doprinosi kreiranju predvidljivijeg ambijenta za njihovu realizaciju", navedeno je u saopštenju.

Upravni odbor je donio odluku da se uputi novčana pomoć Privrednoj komori Ukrajiine u iznosu od 10.000 eura.

Bonus video: