Častila se sa 4.215 eura zbog zapljene droge

Vlada je 3. marta na predlog Uprave prihoda i carina, čiji je šef Milena Petričević, dala saglasnost da se nagradi 12 carinskih službenika. Zaključkom obavezala Ministarstvo finansija da prebaci iz tekuće budžetske rezerve 30.481,08 eura, “Vijesti” čekaju odgovor iz ovog resora da li je novac prebačen

84470 pregleda 879 reakcija 110 komentar(a)
Ima status javnog funkcionera: Milena Petričević, Foto: Luka Zekovic
Ima status javnog funkcionera: Milena Petričević, Foto: Luka Zekovic

Vršiteljka dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević sebe je nagradila sa 4.215 eura (tri mjesečne neto plate) uz još 11 službenika povodom uspješne akcije otkrivanja i zapljene narkotika u prethodna tri mjeseca, saznaju “Vijesti”.

Vlada je 3. marta na predlog UPC dala saglasnost da se nagradi 12 carinskih službenika i zaključkom obavezala Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da prebaci iz tekuće budžetske rezerve 30.481,08 eura za isplatu nagrada carinskim službenicima. “Vijesti” čekaju odgovor iz ministarstva finansija u vezi sa tim da li je novac isplaćen.

Pitanja bez odgovora

Petričević juče nije odgovorila na pitanje “Vijesti” u vezi sa tim zašto je sebe nagradila i da li je biilo poželjno da umjesto nje neki drugi službenik bude nagrađen.

Ona, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, ima status javnog funkcionera. Prijavila je u imovinskom kartonu za prošlu godinu platu od 1.236,04 eura (11 mjesec).

Izvor “Vijesti” iz Vlade je kazao da je Petričević 9. marta donijela Odluku po kojoj se nagrađuje 11 službenika UPC, a da je 14. marta vršilac dužnosti pomoćnika direktora UPC - rukovodilac Sektora za velike poreske obveznike Miloš Medenica potpisao akt kojim se Mileni Petričević dodjeljuju tri plate.

”Medenica je u obrazloženju napisao da je 23. februara Ministarstvu finansija i socijalnog staranja dostavljen predlog za nagrađivanje Petričević i još 11 službenika povodom ostvarenih rezultata u suzbijanju krijumčarenja, odnosno, uspješne akcije otkrivanja i zapljene narkotika u prethodna tri mjeseca”, kazao je izvor “Vijesti”.

Pored Petričeviće, navodi izvor “Vijesti”, na spisku nagrađenih su načelnik u Odsjeku za suzbijanje krijumčarenja (Sektor za carinsku bezbjednost i kontrolu), dva samostalna carinika koji su raspoređeni u područnoj jednici Carinarnice Kotor, pet samostalnih carinskih inspektora (različiti stepen), jedan viši carinski inspektor u okviru Sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu, šef ispostave Slobodne zone Luke Bar i jedan samostalni carinik u toj zoni.

U Vladinoj informaciji o preusmjeravanju novca sa tekuće budžetske rezerve na UPC (koja je zvanično na sajtu dostupna) navodi se da se UPC obratila dopisom sa inicijativom za realizaciju novčanih nagrada u zbirnom iznosu od 30.481,08 eura povodom uspješnih akcija otkrivanja i zapljene narkotika u prethodna tri mjeseca, za koju je zaslužno 12 službenika.

”Rezultati koje carinski službenici ostvaruju u kontinuitetu u prethodnom tromjesečju u cilju sprečavanja krijumčarenja narkotika su evidentni i zaista na izvanrednom nivou i Odluka predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da na adekvatan način istakne i podrži kroz sistem nagrađivanja, stvoriće dodatan motiv i kod ostalih službenika da u ovom pravcu efikasno, svi zajedno djelujemo. U tom cilju, UPC je mišljenja, da se zaslužni službenici nagrade iznosom od po tri mjesečne zarade ako planirana budžetska sredstva ovaj predlog podržavaju. Pravilnikom o vrstama priznanja, načinu dodjele priznanja i novčanih nagrada i visini novčanih nagrada za doprinos ugledu carinske sluzbe predviđena je mogućnost dodjele novčane nagrade u iznosu koji ne može biti niži od jedne, ni veći od tri mjesečne neto zarade koje je carinski sluzbenik ostvario u mjesecu koji prethodi mjesecu u kojem se nagrada dodjeljuje”, piše u informaciji.

Krađa cigareta, koncesija za “Džek pot”...

Navedeno je da se novčana naknada dodjeljuje carinskim službenicima za postignute izuzetne rezultate u radu iii izuzetan uspjeh u otkrivanju kršenja propisa za čiju primjenu je nadležna UPC.

”lz tog razloga, a imajući u vidu izuzetne rezultate rada, gore pomenutih službenika, predlažemo isplatu novčanih nagrada u skladu sa navedenim pravilnikom”, piše u dokumentu.

Petričević je krajem oktobra imenovana za v. d. direktora UPC na šest mjeseci. Za vrijeme njenog mandata je zaplijenjeno oko pola tone kokaina u logističkom centru kompanije “Voli”, dok su iz Slobodne zone Luke Bar ukradene cigarete višemilionske vrijednosti, što je nanijelo štetu državnom budžetu.

Uz to, Petričević je odbila da postupi po mišljenju ministra finansija Milojka Spajića i da proslijedi Vladi predlog odluke kojom se kompaniji “Džek pot” ne dozvoljava dalje priređivanje igara na sreću u kazinu u hotelu “Falkeinstener” u Bečićima ako ne uplate dva miliona eura jednokratne naknade.

Ona je Spajiću poslala “obavještenje o zatečenoj situaciji”, u kojem navodi da je “detaljnim uvidom u spise predmeta ustanovljeno da su činjenice na kojima se temelji predlog odluke o neprodužavanju koncesije nijesu uvjerljivo dokazane i brojni navodi nijesu temeljni u činjenicama iz spisa predmeta”. predlog odluke je utvrdio Sektor za igre na sreću UPC.

Ona je od Spajića tražila da predlog odluke (koji je istovremeno njen v. d. pomoćnika za igre na sreću Andrija Ćetković uputio i ministru) “povuče iz procedure u slučaju da ga je ministarstvo uputilo Sekretarijatu za zakonodavstvo radi davanja mišljenja”. Pošto Petričević nije donijela nikakvo rješenje prije isteka koncesije,

Privredni sud, kojim rukovodi Blažo Jovanić, na zahtjev “Džek Pota” donio je rješenje da kompanija može nastaviti sa priređivanjem igara na sreću i bez nove koncesije uz uplaćeni depozit od 35.000 eura, sve do okončanja spora. Zbog ovog slučaja Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države predao je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kompletnu dokumentaciju na nadležnost i postupanje kako bi to tužilaštvo ocjenilo da li je radnjama i kojih lica državi eventualno pričinjena šteta usljed izvršenja nekog od krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

U toku je konkurs za izbor novog direktora UPC koji ističe sljedeće sedmice.

Bonus video: