Delegacija Crne Gore na Svjetskom forumu o vodama

“Ta vizija je mapa puta sa četiri prioriteta - bezbjednost vode i čistoća vode, međunarodna saradnja na polju vodoprivrede i ruralni razvoj”, kaže se u saopštenju Ministarstva

2597 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Delegacija Crne Gore učestvovaće na Svjetskom forumu o vodama u Senegalu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz tog resora kazali su da se forum održava u organizaciji Ujedinjenih nacija (UN), World Water council-a, na temu “Sigurnost vode za mir i razvoj”.

Kako su naveli, delegaciju Crne Gore predstavljaju ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, državna sekretarka Nikolina Mišnić, direktorica Uprave za vode Vesna Bajović i direktor Direktorata za vodoprivredu, Željko Furtula.

Domaćin ovogodišnjeg svjetskog foruma je Senegal gdje će se održati sastanak predstavnika ministara poljoprivrede iz cijelog svijeta na najvišem niovu.

“Stijović učestvuje na svečanoj ceremoniji otvaranja, koju otvara predsjednik Senegala Maki Sal, kao i na ministarskom panelu predstavnika tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike”, kaže se u saopštenju.

U toku posjete, kako se navodi, Stijović će se sastati sa predstavnicima međunarodnih organizacija IUCN, MRC, UNCE, INBO i drugim organizacijama pod pokroviteljstvom UN-a na temu “Promocije međunacionalne saradnje vlada i jačanje kapaciteta institucija za zajedničko upravljanje vodenim resursima”.

Iz Ministarstva su kazali da se Svjetski forum o vodama fokusira na Agendu za transformativnu akciju 2030.

“Ta vizija je mapa puta sa četiri prioriteta - bezbjednost vode i čistoća vode, međunarodna saradnja na polju vodoprivrede i ruralni razvoj”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, okupljanjem vlada, privatnog sektora i organizacija civilnog društva radi jačanja implementacije akcija potrebnih za postizanje ciljeva održivog razvoja, Svjetski forum o vodama će pružiti platformu za izražavanje za sve zainteresovane strane, uključujući grupe žena, mlade, poljoprivrednike, stočare i ribare.

Forum će, kako su rekli iz Ministarstva, na taj način doprinijeti kvalitativnoj transformaciji svakodnevnog života ljudi i poboljšanju performansi proizvodnih sektora.

Bonus video: