Radunović nezadovoljan radom Todorovića, Air Montenegro "od starta krenuo na pogrešan način"

"Niko nije očekivao da Air Montenegro bude pozitivan prve godine, očekivali smo i da će par godina raditi sa minusom. Ali kompanija je morala da pokaže znanje, kapacitete i strategiju. Mi to nismo dobili"

16170 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Facebook/Air Montenegro
Foto: Facebook/Air Montenegro

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović kazao je da je nezadovoljan radom bivšeg direktora kompanije Air Montenegro Predraga Todorovića.

On je u intervjuu za regionalni avio-portal zamaaero kazao i da će novog direktora nacionalne avio-kompanije tražiti na međunarodnom konkursu.

Nacionalna avio-kompanija, raspisala je 19. marta konkurs za izbor izvršnog direktora, koji će biti otvoren 15 dana.

Radunović je kazao da kompanija Air Montenegro "ne radi dovoljno dobar posao", te da je kompanija od samog početka "krenula na pogrešan način".

"Nedopustivo je da je Air Montenegro trenutno četvrta kompanija po broju putnika u Podgorici".

Na konstataciju da je Todorović vrlo brzo stvorio novu kompaniju, te da je za samo četiri mjeseca sve postavio na noge, Radunović je odgovorio da se sa tim ne slaže i da je u Air Montenegru sve rađeno na temeljima, iskustvu i kadrovima Montenegro Airlinesa.

"Zato se to moglo napraviti i u mjesec dana, ako ne i za 24 sata, a ne za četiri mjeseca. I da AOC se dobio relativno brzo, ali sve ostali što je trebalo da prati osnivanje kompanije nije bilo završeno. Nije bila koncipirana komercijala, prodaja prije svega, morali su imati red letjenja i strategiju kompanije koju su morali sprovesti u prvoj sezoni. Niko nije očekivao da Air Montenegro bude pozitivan prve godine, očekivali smo i da će par godina raditi sa minusom. Ali kompanija je morala da pokaže znanje, kapacitete i strategiju. Mi to nismo dobili. Trebalo je promijeniti sve što je bilo loše kod Montenegro Airlinesa i napraviti bolje".

Na pitanje kako komentiraš da je Air Montenegro rađen iz nule, da je dobio 30 miliona eura, a da je sada u ovako lošem stanju Radunović odgovara:

"Slažem se da je to krajnje neprihvatljivo i da se nije smjelo desiti. Sve što su bili moji savjeti u tom periodu nisu uvaženi. Užasno je tu puno grešaka napravljeno. Glavne greške su u unutrašnjoj organizaciji kompanije, globalnom rezervacijskom sistemu, IATA članstvu. Bez toga nema dovoljno dobre kompanije u ovom i ovakvom okruženju. Nisu imali dovoljno iskustva u formiranju kompanije, postavili su lošu operativnu i organizacionu strukturu, postavili su loš red letjenja".

Radunović je kazao i da je očekivao da Todorović podnese ostavku.

Takođe je podsjetio da je Todorović doveden na predlog Ministarstva finansija i socijlnog staranja, a ne resornog ministarstva, odnosno Ministarstva kapitalnih investicija.

"Mi od Todorovićevog menadžmenta nijesmo dobili strategiju razvoja kompanije, a to je najbitnije. Potom se dugo petljalo sa redom letjenja, puno predugo. Mi red letjenja moramo imati definiran u devetom, najkasnije desetom mjesecu prethodne godine, a ne da je on stihija. Ako ulazimo u ljetnu sezonu, koja nam je osnova svih prihoda, bez koncipiranog reda letjenja onda to ljeto neće biti uspješno. A najam većeg aviona, par mjeseci prije početka sezone, tada je čista stihija. Ne smijemo dozvoliti da nova kompanija gubi milion do milion i po eura na wet lease aviona mjesečno kako je bio slučaj sa Montenegro Airlinesom".

Radunović je kazao i da subvencija za Air Montenegro neće biti dok se ne vidi strategija razvoja.

"Nema davanja nikakvog novca bez jasne strategije i sprovođenja iste. Ako bi ta strategija bila prihvatljiva Vladi, našli bi modus kojim bi finansirali Air Montenegro. Mi trebamo nacionalnu kompaniju iz dva razloga. Prvi je turistička smo zemlja koja ima katastrofalne saobraćajnice, željeznicu i brodske veze, a drugi da imamo niže cijene avio karata. Sjetite se koliko je Air Serbia imala cijene karata prije Air Montenegra za Beograd, 250 do 290 eura. Kad je došao Air Montenegro cijene su pale na 100 eura".

Montenegro Airlines nije trebao da se ugasi

Radunović je ocijenio i da Montenegro Airlines nije trebalo ugasiti.

"Trebao je da se restruktuira i reorganizuje . Tu informaciju sam iznio vladi i tražio restrukturaciju kompanije. Ovako smo izgubili slotove, code-share ugovore, IATA cod i sve ostale ugovore, tržište, dobar dio partnera. Mislim da je bila velika greška što se to nije napravilo. Nisam učestvovao u pregovorima sa Evropskom komisijom, ali sam dobio informaciju da je ona stavila zabranu na dalje finansiranje Montenegro Airlinesa. Meni je prezentovano da Evropa ne dozvoljava da se pomogne Montenegro Airlinesu. Ja nisam vidio ni jedan dokument koji tvrdi da Evropa nije dozvolila pomoć Montenegro Airlinesu, ali mi je tako prezentovano", kazao je Radunović.

Bonus video: