Na auto-putu ostali sitni radovi i testiranja

Na održavanju dionice od Podgorice do Mateševa, njenoj bezbjednosti i upravljanju radiće 89 zaposlenih

30649 pregleda 377 reakcija 59 komentar(a)
Sa prve dionice auto-puta, Foto: Luka Zekovic
Sa prve dionice auto-puta, Foto: Luka Zekovic

Na dionici auta-puta Podgorica - Mateševo je preostalo povezivanje elektromašinskih instalacija i testiranje cijelog sistema kontrole i upravljanja, kao i sistema naplate putarine, i ovi radovi zahtijevaju najveće vrijeme. Takođe, osim njih ostali su pojedini radovi koji su van trase auto-puta (devijacije lokalnih puteva, regulacija rijeke Tare u zoni petlje Mateševo, kao i završni radovi na portalima tunela i slično za koje nlje potrebno značajno vrijeme za završetak, kazali su iz Monteputa na pitanja “Vijesti” šta je još preostalo da se završi i kada se može očekivati otvaranje.

Ranije je iz Ministarstva kapitalnih investicija najavljeno da bi dionica mogla biti otvorena u maju, ako se dobije zeleno svjetlo od komisije za tehnički prijem. Prema ugovoru o izgradnji dionica je trebalo da bude završena 11. maja 2019. godine, ali je više puta odlagana. Ranije je najavljeno i da će se spor oko zahtjeva za plaćanje penala zbog kašnjenja, kao i zahtjeva kineskog izvođača CRBC za dodatnim plaćanjima, voditi tek kada se završe radovi.

Ovom dionicom auto-puta upravljeće državna kompanija Monteput, koja već sedam i po godina upravlja tunelom Sozina. Uskoro treba da se donese i odluka o cijenama putarine.

”Usvojen je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Monteputa, započeti su postupci unutrašnje preraspodjele zaposlenih i raspisan je konkurs za prijem novih radnika za određena radna mjesta. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđena je organizaciona jedinica - Sektor za nadzor, upravljanje i održavanje auto-puta u čijoj nadležnosti su poslovi vezani za auto-put i u njoj je sistematizovano 89 radnih mjesta. Novim Pravilnikom u Monteputu je sistematizovano 289 izvršilaca”, navedeno je iz ove kompanije.

Uprava za saobraćaj priprema javni poziv za rekonstrukciju regionalnog puta od Mateševa do Kolašina, koji će biti jedina veza ovog puta sa magistralom, dok je Monteput već već izabrao izvođača za dio puta od petlje Mateševo do mjesta Mateševo.

”Put Kolašin - Mateševo je dio regionalnog puta R-13 Bioče - Mateševo - Kolašin i u nadležnosti je Uprave za saobraćaj. Ova dionica puta ispunjava saobraćajno - tehničke i bezbjednosne uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja. Međutim, zbog povećanog broja vozila koji se očekuje nakon otvaranje auto-puta, planirana je njegova rekonstrukcija, koja je takođe u nadležnosti Uprave za saobraćaj. Rekonstrukcija ovog dijela puta R-13 nije uslov za otvaranje auto-puta. Monteput je u cilju poboljšanja uslova za priključenje na auto-put i skraćenja dionice puta od Mateševa do Kolašina, a shodno Zaključku Vlade Crne Gore, sproveo postupak javne nabavke i izabrao izvođača radova na rekonstrukciji dijela puta R-13 od petlje Mateševo do naselja Mateševo u dužini od 1,4 kilometra sa izgradnjom dva manja mosta”, odgovorili su iz Monteputa.

CRBC povukao propusnice za prolazak nezavršenim auto-putem

U zajedničkom saopštenju Monteputa i izvođača CRBC juče je saopšteno da sve dosadašnje propusnice za prolazak nezavršenom dionicom više ne važe i da su izdate nove samo za zaposlene i one koji obavljaju tehnički prijem i druge poslove na pripremi auto-puta za puštanje u rad.

”Vijesti” su juče objavile da je zabilježeno više slučajeva falsifikovanja ovih propusnica, kao i da je bilo građana koji su značajnim prekoračenjem brzine pravili incidente i ugrožavali bezbjednost.

”Na dionici auto-puta Smokovac – Mateševo je do njenog puštanja u rad strogo zabranjen pristup i prolaz svim neovlašćenim licima imajući u vidu da ova dionica i dalje ima status gradilišta za koje je u potpunosti odgovoran glavni izvođač radova, kompanija CRBC. Prolaz će isključivo biti omogućen zaposlenima u sklopu tekućih radova na dionici (testiranje elektromašinskih instalacija i ostale aktivnosti na pripremi dionice za puštanje u rad). Dosadašnji format propusnica zbog zloupotreba prestaje da važi. Uprava policije će, u okviru svojih ovlaćenja, svojim neposrednim prisustvom, pružiti asistenciju i pomoć, kako upravljaču budućeg auto-puta, tako i izvođaču radova, u kontroli i zabrani nedozvoljenog i neovlašćenog pristupa lica i vozila, kako na ulazima/izlazima na auto-put, tako i kontrolom prolaska i kretanja vozila, na samoj trasi budućeg auto-puta”, navedeno je u saopštenju.

Svaki nedozvoljeni pristup, aktivnost i prekoračenje ograničenja brzine koje važi za gradilišta biće, kako su naveli, najstrože sankcionisani u skladu sa Zakonom.

”Molimo sve građanje za razumijevanje i strpljenje, njihova bezbjednost ali i bezbjednost radnika angažovanih na auto-putu je na prvom mjestu i ne smije biti ugrožena prijevremenim korišćenjem ove saobraćajnice”, naveli su Monteput i CRBC.

Bonus video: