Poništen tender za Luku Virpazar, ne odustaju od projekta

Na tender se javile dvije firme, jedna iz Crne Gore, a druga je bila konzorcijum kompanija iz Italije i Albanije

5471 pregleda 2 komentar(a)
Virpazar, Foto: BORIS PEJOVIC
Virpazar, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) poništilo je tender za gradnju Luke Virpazar jer putem javnog poziva nije stigla nijedna finansijski isplativa ponuda.

U resoru ministra Mladena Bojanića navode da će, ako bude pokrenuta nova tenderska procedura za taj projekat, biti objavljeno novo obavještenje o ugovoru.

Iz MKI su “Vijestima” kazali da se nije odustalo od projekta izgradnje Luke Virpazar.

”Kao što je ranije pomenuto, ovo je projekat od međunarodnog značaja u kojem Crna Gora učestvuje sa partnerima iz Albanije i Italije. Kada se steknu uslovi, javnost će biti blagovremeno obavještena o novom pozivu”, poručili su iz Bojanićevog resora.

Kako su objasnili, na tender su se javile dvije firme, jedna iz Crne Gore, a druga je bila konzorcijum kompanija iz Italije i Albanije.

Tender je raspisan krajem novembra prošle godine, a planirani rok za završetak radova je osam i po mjeseci od uvođenja Izvođača u posao. Izgradnja Luke Virpazar je prekogranični projekat (ALMONIT MTC) koji sprovode Crna Gora, Albanija i Italija, a čiji je glavni cilj poboljšanje povezanosti između zemalja regiona kroz razvoj multimodalnog saobraćaja i uspostavljanje unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih linija. U okviru projekta, za izgradnju Luke Virpazar (I faza) odobreno je 2,44 miliona eura, dok je Vlada obezbijedila dodatnih 1,5 miliona.

Prekogranični projekat počeo je u maju 2019. i plan je bio da se završi u decembru ove godine.

Vlada je krajem januara usvojila Informaciju u vezi gradnje koju je pripremilo MKI, a u kojoj je taj resor ukazao na probleme koje treba hitno riješiti. Jedna od problema je bio što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i uređenja prostora trebalo da se izjasni po pitanju zone zaštite dijela NP “Skadarsko jezero” predviđenog za izgradnju Luke Virpazar. Ministarstvo ekologije je nakon zaključka Vlade dostavilo izjašnjenje, ali iz koga nije jasno da li gradnja mora početi.

”Vijesti” su ranije pitale MKI da li izjašenjenje Ministarstva ekologije znači da gradnja može početi na koje je odgovoreno da gradnja Luke Virpazar može započeti tek nakon dobijanja građevinske dozvole i potpisavanja ugovora sa odabranim Izvođačem.

Bonus video: