Objavljeni javni pozivi u okviru Agrobudžeta

Iz Ministarstva su dodali da dodatnih deset odsto subvencije mogu ostvariti podnosioci zahtjeva koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje

4718 pregleda 0 komentar(a)
Budžetska podrška do 60 odsto za podizanje voćnih zasada(ilustracija), Foto: Shutterstock
Budžetska podrška do 60 odsto za podizanje voćnih zasada(ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju proizvodnih voćnih zasada.

Kako su naveli u saopštenju minimalna investicija je 500 eura, a maksimalna deset hiljada. Budžetska podrška će biti do 60 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do šest hiljada.

Iz Ministarstva su dodali da dodatnih deset odsto subvencije mogu ostvariti podnosioci zahtjeva koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje.

”Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistema za navodnjavanje ‘kap po kap’, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije, tunela za uzgoj jagoda i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova”, kazali su iz ministarstva.

Minimalna površina zasada u zasnivanju je 0,3 ha, a investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini. Uslov je da korisnici podrške moraju biti upisana u registru poljoprivrednih gazdinstava.

Pored ovoga raspisan je je javni poziv i za dodjelu podrške razvoju maslinarstva za 2022. godinu, za koji važe isti uslovi i subvencije kao za gore navedeni poziv.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje podrške je 1. novembar ove godine.

Objavljen je i javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka za nabavku opreme za mužu, opreme za hlađenje mlijeka, rostfrajnih kanti za mlijeko i sredstava za dezinfekciju vimena prije i nakon muže. Rok za dostavljanje zahtjeva je 30. april.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi 5.000 eura uz budžetsku podršku do 50 odsto za nabavku opreme za mužu, kanti za mlijeko i sredstava za dezinfekciju, a za nabavku opreme za hlađenje mlijeka podrška iznosi do 70 odsto prihvatljive investicije. Dodatnih 10 odsto ostvaruju žene podnosioci zahtjeva.

Pored ovih javnih poziva u okviru Agrobudžeta objavljeni su pozivi i za dodjela subvencija podrške za dostizanje standarda dobrobiti životinja u stočarstvu, podrške za upravljanje stajskim đubrivom, poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane, dodjela podrške za dostizanje standarda dobrobiti životinja u stočarstvu...

Uz ovo rapisan je likovni konkurs za učenike osnovnih škola na temu “Voda je naše najveće blago” i foto konkurs na temu “Trenutak u šumi”, gdje će najbolji radovi biti nagrađeni sa po 50 eura.

Bonus video: