Dodatnih 200 hiljada eura za podršku razvoju IT industrije

„I ova podrška će doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da IT sektor postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažan sektor koji će kreirati vodeće izvozne proizvode, izjavio je ministar Jakov Milatović

1275 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Ministarstvo ekonomskog razvoja obezbijedilo je dodatnih 200.000 eura kao podršku klasteru ICT Cortex za segment internacionalizacije, realizacije edukativnih programa, kao i mentorskih usluga koje će pomoći održivost klastera.

Podsjećaju da je krajem prošle godine potpisan i Ugovor o sufinansiranju trogodišnjeg programa ICT klastera vrijedan više od million eura u kojem sa jednakim iznosima za realizaciju učestvuju taj resor i IT kompanije, članice ICT klastera Cortex. Novi ciklus podrške odnosi se upravo na te segmente, koji predstavljaju komplementarne aktivnosti tekućem ugovoru, saopšteno je iz ministarstva.

„I ova podrška će doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da IT sektor postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažan sektor koji će kreirati vodeće izvozne proizvode, izjavio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

„Pored toga, dodatno će jačati globalno povezivanje klastera, programske aktivnosti na jačanju edukativnih programa značajnih za unapređenje digitalnih vještina, ali i osnažiti tim klastera da razmišlja dugoročno u pravcu samoodrživosti“, dodao je.

Izvršni direktor ICT Cortexa Tarik Zaimović izrazio je zahvalnost na podršci koju, kako je kazao, Ministarstvo ekonomskog razvoja u kontinuitetu pruža sektoru ICT Cortexu i kompletnoj IT industriji.

„Ova dodatna sredstva će nam značajno pomoći da ubrzamo rad na svim našim kapitalnim projektima, a čiji je cilj stručno osposobljavanje mladih, studenata, srednjoškolaca i profesora“ istakao je on i dodao da će „internacionalizacija pomoći povezivanju crnogorskih stakeholdera i IT kompanija koji su ključni za inovacioni ekosistem sa međunarodnim partnerima, organizacijama i IT kompanijama kojim ćemo nadograditi naše znanje i dovesti nove projekte i partnere u Crnu Goru“.

ICT Cortex je Ministarstvu uputio i poziv da postane Prijatelj udruženja, što je, kako je saopšteno, prihvaćeno sa zadovoljstvom, ističući da će se na taj način ostvariti snažnija saradnja i partnerski odnos Ministarstva i klastera, te da će Ministarstvo imati priliku da se upozna i neposredno sa implementacijom aktivnosti klastera.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja podsjećaju da su u prethodnom periodu dodatno ojačali programsko usmjerenje implementacije Strategije pametne specijalizacije (S3) kroz usvajanje Operativnog programa za period 2021-2024, kojim je, kako navode, ostvaren sinergijski efekat sa politikom klastera, fokusirajući se na set novih aktivnosti koje efikasno povezuju ovu politiku sa S3.

"U tom smislu, poseban fokus je na jačanju aktivnosti ICT klastera, u cilju povećanja produktivnosti i konkurentnosti domaćih preduzeća i preduzetnika povezivanjem u klastere, kao i jačanje saradnje mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa naučnoistraživačkim organizacijama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: