Srbija će izvoziti brašno i ulje u Crnu Goru?

Ministar Stijović za Vijesti kazao da su Srbiji poslati podaci potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mjesečnom i šestomjesečnom nivou. Rekao da se nada da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda tokom sljedeće nedjelje

45540 pregleda 1052 reakcija 132 komentar(a)
Stijović, Foto: Boris Pejović
Stijović, Foto: Boris Pejović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović rekao je “Vijestima” da je Crna Gora poslala Srbiji podatke potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mjesečnom i šestomjesečnom nivou i da očekuje odluku Vlade Srbije.

”Razgovarao sam u toku jučerašnjeg dana sa ministrom poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede Srbije, dr. Branislavom Nedimovićem, poslali smo podatke za potrebne količine i čekamo odluku Vlade Srbije kojom se nadamo da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza već tokom sljedeće nedjelje”, kazao je juče Stijović.

Vlada Srbije je 10. marta usvolila uredbu o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda koja se odnosila na žitarice i brašno, a sedam dana kasnije tom uredbom je obuhvaćeno i jestivo suncokretovo ulje.

Prema njegovim riječima, paralelno sa tim obavljaju konsultacije i traže alternativna rješenja za nabavku namirnica na drugim tržištima, ako eventualno dođe do negativnog odgovora Vlade Srbije, jer se količine koje Crna Gora ima smanjuju i problem počinje da se javlja u pekarskom sektoru. Za te ponude, ukazuje ministar, nešto je veća cijena i komplikovanija logistika.

”U svakom slučaju robe ima na tržištu i sada se radi na logistici i cijeni. Prvo pregovaramo sa Srbijom zbog dugogodišnje saradnje, logistike koja je najjednostavnija, povjerenja koje je izgrađeno. Imamo i transport kamionima i željeznicom, tako da bi skidanje zabrane ili uvođenje kvota od strane Srbije pojednostavilo nabavku roba. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, već tražimo mogućnost da kupimo robu i da je nesmetano uvezemo. Sve u duhu dobrosusjedstva i smatramo da je odlična saradnja ministarstava poljoprivrede i u ovako otežanim okolnostima i poremećaja na tržištu u najboljem interesu obje države”, istakao je Stijović.

Ministar je naveo da su potrebe za pšenicom oko 50.000 tona za šest mjeseci (uključujući i potrebe za mljevenje u brašno), a brašna kao alternative pšenici 35.000 tona za isti taj period.

”Kukuruza za stanovništvo oko 3.000 tona, za stočnu hranu oko 20.000 tona, a jestivog ulja oko 3.000 kilo litara. Sve ovo na šestomjesečnom nivou”, rekao je Stijović.

Ministar je saopštio i da je Vlada formirala Koordinaciono tijelo za praćenje stanja zaliha proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi kojim on rukovodi.

Bonus video: