Prvo plate, pa će odblokirati mašine

Radnici rudokopa Seoca traže pola plate za januar, februarsku i doprinose za staž od septembra

7699 pregleda 2 komentar(a)
Radnici radili kod podizvođača firme  Uniprom metali (sa protesta), Foto: Svetlana Mandić
Radnici radili kod podizvođača firme Uniprom metali (sa protesta), Foto: Svetlana Mandić

Nakon što dobiju odgovor od poslodavca radnici sa rudokopa boksita Seoca, koje je angažovala firma “Bumech Crna Gora”, na današnjem zboru odlučiće o daljim potezima.

”Poslodavcu smo dali rok do danas, pa ćemo sačekati njihov konačan odgovor, a zatim ćemo na sastanku sindikalnog članstva odlučiti šta dalje”, kazao je “Vijestima” potpredsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u Biočkom stanu, Igor Krulanović.

Radnici su se prošle sedmice okupili u znak upozorenja i poručili da će radikalizovati proteste ukoliko im poslodavac do danas ne isplati polovinu januarske i cijelu februarsku zaradu, kao i doprinose koji nijesu uplaćivani od 15. septembra prošle godine. Tada su kazali da poslodavac od njih zahtijeva da mu dozvole da sa rudokopa odveze mehanizaciju, i da će im onda izmiriti dugovanja.

”Kao razlog što nam nije izmirio dugovanja navodi to što mu nijesmo dozvolili da izveze mašine. Mi mu to ne možemo dozvoliti sve dok ne ispuni obaveze prema nama. Poslodavac je imao vremena da riješi ovaj naš problem, mi ga više nemamo. Banke neće da čekaju. Tražimo naše zarađene plate, da nam uplati poreze i doprinose, tražimo da radimo. Ne želimo da budemo taoci pogrešnih poslovnih odluka našeg poslodavca. Vremena ćemo im dati do ponedjeljka kad ćemo radikalizovati naše proteste. Kako, gdje i šta, mi ćemo odlučiti”, kazao je prošle sedmice Krulanović.

Izvršni direktor “Bumech Crna Gora”, Marcin Baczynski, saopštio je prošle sedmice da trenutno ne posjeduju sredstva za isplatu zarada za januar i februar, a šta će dalje biti sa firmom, proizvodnjom i dugovanjima prema radnicima, zavisi od vlasnika - poljske kompanije sa kojom je koncesionar rudokopa “Uniprom metali” sklopio ugovor o saradnji.

Esploatacija u jami Biočki stan prekinuta je 28. februara, a radnici tvrde da ih je poslodavac obavijestio da nema sredstava za derivate, eksploziv... Poreska uprava je “Bumechu” zbog duga od 550 hiljada eura, na ime poreza i doprinosa, blokirala račun.

Radnici su o situaciji u kojoj su se našli obavijestili Ministarstvo kapitalnih investicija i Upravu za inspekcijske poslove, ali od njih nijesu dobili nikakav odgovor. Apelovali su na sve relevantne institucije da se uključe u rješavanje njihovog problema.

Bonus video: