Radnici Metalca: Obezbjeđenje jutros pokušalo da nas izbaci

Ratko Raičević je u ime zaposlenih poručio da nemaju ništa protiv novog vlasnika, ali da traže svoja dugovanja i da krug fabrike neće napuštati sve dok im bivši ili sadašnji vlasnik, ili država na isplate zaostale zarade i povežu radni staž

11654 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkog Metalca Termochem odbili su jutros da napuste prostorije fabrike gdje borave desetak dana. Kako su kazali, obezbjeđenje novog vlasnika je pokušalo da ih „izbaci iz fabrike“ uz obrazloženje da treba da dođe „neki novi investitor“.

„Rekli smo im da nije problem, sa njima i nemamo spor, samo da nam isplate naša potraživanja i mi ćemo sami izaći. Ako neko misli da mi ovdje uživamo, što u 21. vijeku ležimo po halama iako nas porodice čekaju kući, grdno se vara. Što se nas tiče mogu da dolaze investitori, ali mi odavde izlaziti nećemo“, poručio je u ime radnika Ratko Raičević.

Kako je istakao, ne vrše nikakvo krivično djelo, već samo „čuvaju“ fabriku i njenu imovinu dok im se ne isplate dugovanja. Poručio je da radnici nemaju ništa protiv novih vlasnika već da samo traže isplatu potraživanja, a da je radnicima svejedno ko će to uraditi – bivši ili sadašnji vlasnik, ili država.

„Mi smo ovdje mirni i relaksirani, što bi rekao budući premijer Dritan Abazović, i pozivamo ga ovom prilikom da dođe i da nas posjeti. Evo prošli su izbori, a obećanja je bilo i od odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića da će se fabrika otvoriti i da će biti novi El Dorado. Pa sada fino neka dođu i vide u kakvim uslovima boravimo. Treba li da počnemo štrajk glađu, da neko umre, pa da nas primijete", kazao je Raičević.

Podsjetio je da u fabrici borave već desetak dana.

„Novi vlasnici su najavili da će doći da režu fabriku, sad kažu da smo mi to izmislili, nego da oni neće da režu, već da otvaraju novu fabriku. Mi nemamo ništa protiv Kosanovića, Bajovića i ostalih. Mi samo imamo naše zahtjeve da se isplate potraživanja da li će to uraditi, nas to ne interesuje“, kazao je Raičević.

Radnici su borave u jednoj hali dok se u drugoj, prema riječima Veselina Strunjaša, nalaze mašine koje vrijede po nekoliko desetina i stotina hiljada eura, da pojedine nema niko u Crnoj Gori, i koje bi mogle da rade istog trenutka kada bi se pokrenula proizvodnja.

„Sad ovo hoće neko da uzme da pretopi i proda. Ovo je terozima. Malo je reći da je ovo zločin. Treba državu da je sramota za ovo. Ovo je tragedija“, vidno iznerviran kazao je Strunjaš.

Dugovanja bivšeg vlasnika, Zorana Kneževića, prema riječima radnika, uključujući i dug prema državi, je oko 1,3 miliona eura.

Zdravko Kosanović, jedan od vlasnika Centra za reciklažu, preduzeća koje je kupilo imovinu nikšićkog Metalca, ponovio je da on i partneri neće da „sasijeku“ Metalac u staro željezo već da će izvršiti prenamjenu djelatnosti – proizvodiće auto-djelove za kinesko tržište i zaposliće određeni broj radnika. Kazao je da se nada da će se situacija veoma brzo riješiti i radnici naplatiti svoja potraživanja, kao i da će u budućem vremenu veliki dio njih u novoj fabrici naći svoje novo radno mjesto, u zavisnosti od „uslova koje će postaviti partnerska kompanija”.

Prethodne sedmice radnici Metalaca Termochem, firme koja je u stečaju od oktobra prošle godine, okupili su se ispred kapije fabrike kako bi, kako su kazali, odbranili imovinu koju, prema njihovoj tvrdnji, novi vlasnici namjeravaju da izrežu i pretope u staro željezo. Nakon toga su od lokalne uprava zatražili da im pomogne u rješevanju njihovih problema, a primio ih je i ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), su nakon sastanka sa radnicima, kazali da će formirali pravni tim kako bi pomogli radnicima i očekuju da će veoma brzo imati konkretno rješenje.

“Zajednički smo došli do uvida u situaciju i razmotrili sve moguće opcije. Konstatovali smo da postoji ozbiljni rizik naplate potraživanja radnika iz te firme iz prostog razloga jer stečajna masa ne postoji, jer se imovina kompanije vodi na drugu firmu koja ima sjedište u Češkoj”, kazala je nakon sastanka sa radnicima, državna sekretarka u MER-u Milena Lipovina Božović.

Predstavnici radnika su istakli da su zadovoljni razgovorom, ali da će, dok se ne riješi njihovo pitanje, i dalje ostati u fabrici kako bi je branili.

Sa njima je, po njihovoj želji, sastanku prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je prethodno razgovarao sa radnicima i obećao da će im pomoći sve što budu mogli, iako nemaju nadležnost jer se radi o privatnoj fabrici.

"Dogovorili smo neke zajedničke korake zajedno sa ministarstvom kako bi pomogli samim radnicima. Mi možemo dati jednokratnu novčanu pomoć za radnike Metalce, za one koje se nalaze u stanju socijalnom pomoći, ali su nam sredstva ograničena", rekao je Kovačević.

U Metalcu je proizvodnja prekinuta krajem decembra 2019. godine, kada je oko 110 radnika ostalo bez posla. Prije uvođenja stečaja, vlasnik je imovinu preveo na drugu firmu, dok je vrijednost imovine na koju se radnici vode jedan euro.

Bonus video: