Poslanici neki drugi put o privatizaciji Avale

Sjednici nije prisustvovalo nekoliko poslanika DPS-a, Andrija Popović iz Liberalne partije, kao i lideri FORCE Genci Nimanbegu, odnosno Prave Crne Gore Marko Milačić i SNP-a Vladimir Joković

4649 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa današnje sjednice, Foto: Luka Zeković

Sjednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije zakazana za danas nije održana, jer nije imala neophodan kvorum poslanika.

Na sjednici je trebalo da se utvrdi plan rada Komisije za 2022. godinu, a da se odmah nakon te sjednici održi nova na kojoj je trebalo da bude razmatrana kontrola postupka privatizacije hotela i vile „Avala“, dijela privrednog društva HTP „Budvanska Rivijera“ AD Budva.

U sali se danas pojavio predsjednik komisije Maksim Vučinić iz Radničke partije, kao i poslanice Božena Jelušić (URA), Zdenka Popović (Demokrate), Jovanka Bogavac (PzP) i Nataša Jevrić (NSD).

Sjednici nije prisustvovalo nekoliko poslanika DPS-a, Andrija Popović iz Liberalne partije, kao i lideri FORCE Genci Nimanbegu, odnosno Prave Crne Gore Marko Milačić i SNP-a Vladimir Joković.

Komisija je u novembru usvojila inicijativu da u plan kontrole privatizacija uvrsti i prodaju hotela "Avala", ali je odustala od saslušanja tadašnjeg predsjednika Savjeta za privatizaciju i sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića zbog najave da će on o tome, ali i drugim privatizacijama biti saslušan pred Odborom za antikorupciju.

Taj hotel sa pripadajućim zemljištem je iz vlasništva "Budvanske rivijere" prodat 2004. za ukupno 3,2 miliona eura firmi “Beppler & Jacobson Ltd”, iza koje su tada stajali Zoran Bećirović i Igor Lazurenko. Danska kompanija “Merienlist hoteli i kasina” je nudila 7,5 miliona eura.

Savjet je uz obrazloženje da danska kompanija navodno nije na vrijeme dostavila potrebnu dokumentaciju, poništio tender.

Bećirović i njegov ruski partner su se žalili na odluku Savjeta da poništi tender i tražili da se ugovor o prodaji dodijeli njima kao drugorangiranima. Konačnu odluku je na kraju donio Sud, u čijem je vijeću bila Ana Đukanović, sestra tadašnjeg premijera i predsjednika Savjeta za privatizaciju koji je prodavao hotel. Presuda je bila da se hotel sa svim zemljištem na najboljoj lokaciji u Budvi proda Bećiroviću i njegovom partneru po cijeni od 3,2 miliona eura.

Đukanović je kasnije postala pravni savjet kompanije “Beppler & Jacobson Ltd”.

Bonus video: