Montenegro Works bez prihoda u ovoj godini

Najveći dio novca od planiranih rashoda će ove godine otići na troškove i naknade zarada - 150 hiljada, od čega 126 hiljada za bruto zarade, 7,6 hiljada na isplate po osnovu ugovora o djelu i 17,1 hiljada za članstvo u Odboru direktora i drugo

8333 pregleda 15 komentar(a)
Najveći dio novca od planiranih rashoda će ove godine otići na troškove i naknade zarada - 150 hiljada, od čega 126 hiljada za bruto zarade, 7,6 hiljada na isplate po osnovu ugovora o djelu i 17,1 hiljada za članstvo u Odboru direktora i drugo, Foto: Luka Zeković
Najveći dio novca od planiranih rashoda će ove godine otići na troškove i naknade zarada - 150 hiljada, od čega 126 hiljada za bruto zarade, 7,6 hiljada na isplate po osnovu ugovora o djelu i 17,1 hiljada za članstvo u Odboru direktora i drugo, Foto: Luka Zeković

Državno preduzeća Montenegro Works (MW) planira da ove godine potroši 197,1 hiljadu eura, a finansiraće se iz osnovnog kapitala, odnosno od novca koji je Vlada dala toj firmi pri osnivanju, piše u finansijskom planu za ovu godinu te kompanije.

Na prihodnoj strani nije ništa planirano. Prema odluci o osnivanju kompanije predviđeno je da se u nastavku rada ona finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode s obzirom na to da će se baviti savjetovanjem državnih kompanija.

Osnivački kapital preduzeća je bio 490.000 eura, a finansijski direktor MW Jovan Gošović je juče na konferenciji za novinare kazao da je ta kompanija predala svoj finansijski izvještaj za prethodnu godinu Upravi prihoda i carina i da su se od početka rada se trudili da svedu troškove na najmanju moguću mjeru.

”Potrošili smo 40.000 eura od osnivačkog kapitala što nije mnogo i zaposlili smo dvoje ljudi”, kazao je Gošović

Najveći dio novca od planiranih rashoda će ove godine otići na troškove i naknade zarada - 150 hiljada, od čega 126 hiljada za bruto zarade, 7,6 hiljada na isplate po osnovu ugovora o djelu i 17,1 hiljada za članstvo u Odboru direktora i drugo.

U planu se navodi da se trošak bruto zarada odnosi na sedam zaposlenih koliko je planirano da bude angažovano u kompaniji do kraja ove godine.

Ostali troškovi od 47 hiljada odnose se na troškove zakupnine, konsultantskih usluga, amortizacije, kancelarijskog materijala..., a dodatnih deset hiljada biće uloženo u kancelarijski inventar i računarsku opremu.

Vlada je juče na sjednici utvrdila Izvještaj o rezultatima eksterne revizije firmi u većinskom vlasništvu države za period od 2016. do 2020. godine u kome je jedna od zaključaka da MW pripremi nacrt dokumenta sa jasnim kriterijumima i procesom selekcije članova Odbora direktora u tim firmama.

Na jučerašnjem predstavljanju medijima tog izvještaja, izvršni direktor MW Filip Radulović kazao je da rezultati nijesu ohrabrujući, te da je potrebno da se politike u upravljačkim strukturama firmi promijene, dok je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio da će se uspostaviti kriterijumi za izbor članova u odborima direktora i da je bitna stvar za budućnost.

Montenegro Works je osnovan u drugoj polovini prošle godine, a ta firma se bavi praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države i stručnom podrškom u sprovođenju reformi radi efikasnijeg upravljanja.

Plan da se uspješne firme spoje u jedan holding

Na jučerašnjoj konferenciji državni sekretar u ministarstvu Branko Krvavac kazao je da je plan da se državne kompanije koje posluju pozitivno sažmu u jedan holding, koji će njima da upravlja.

"To nije ništa novo, u zapadnoj Evropi svaka država ima takav holding. Mi smo na početku i dok ne završimo sve korake, ne možemo odmah da stvorimo holding", rekao je on.

Dodao je da se nada će kompanije kada se napravi takav holding biti samoodržive, te da će moći bna izađu na londonsku berzu.

Bonus video: