Protest bivših radnika "Vektre Jakić": "Daj Brkoviću nešto i nama da i mi preživimo"

Radnici su tražili od Brkovića da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori

12571 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Goran Malidžan
Sa protesta, Foto: Goran Malidžan

Grupa bivših radnika pljevaljskog preduzeća "Vektra Jakić" protestovala je danas ponovo ispred kapije preduzeća nakon što im vlasnik kompanije Dragan Brković nije odgovorio na zahtjeve koje su mu dostavili prije 15 dana.

Radnici su tražili od Brkovića da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori.

Brković, prema njihovim tvrdnjama, radnicima duguje između 15 i 30 zarada, zavisno od toga kada su otpušteni iz firme u kojoj su radili.

"Poslali smo mu dopis u vezi naših plata i ostalih dugovanja ali nam nije odgovorio. Njega izgleda to uopšte ne dotiče. Ja ne znam šta taj čovjek misli sa nama. Opet ga pozivam da dođe da porazgovaramo da rješavamo naše probleme. Ne bude li tako radikalizovaćemo proteste i zabranićemo mu ulazak u kompaniju", rekao je jedan od radnika Žarko Mazalica.

Radnik zaposlen na kapiji "Vektre Jakić" tražio je od bivših kolega da napuste parking ispred ulazne kapije u "Vektru Jakić", ali su oni to odbili.

Mazalica je kazao da su mediji prije nekoliko dana objavili da je Brković prodao dio imovine u Herceg Novom, za 250.000 eura.

"Država treba sad da vidi s njim gdje će te pare otići. Da li će nama, njegovoj familiji da ima da preživi. Daj Brkoviću nešto i nama da i mi preživimo", rekao je Mazalica.

Kaže da je Brković juče otpustio i desetak radnika koji su radili u Pogonu Energane.

"Rekao im je idite kući ne trebate mi više para nemam. Oni su juče kotlove ugasili i ne rade više. Jedino još je ostalo pet-šest ljudi u upravi da radi", rekao je Mazalica.

Ponovo je pozvao Vladu da se uključi u rješavanje pitanja dugovanja radnicima i sudbine jedne od najmodernijih drvoprerađivačkih kompanija u kojoj je proizvodnja prekinuta sredinom decembra 2018.

"Da li ga neko štiti ili stoji iza njega, a mi svi znamo da iza njega stoji (Milo) Đukanović. Nadamo se da će se nakon promjene u Specijalnom tužilaštvu početi da se radi i po našim pitanjima", rekao je Mazalica.

Radnici su najavili naredno okupljanje ispred Opštine Pljevlja, gdje će od lokalne uprave tražiti da se uključi u rješavanje njihovih problema.

"Tražićemo i od lokalnog parlamenta da naše probleme stavi na dnevni red nekog od narednih zasjedanja", rekao je Mazalica.

Kaže da niko nije pitao bivše radnike "Vektre Jakić" kako žive s obzirom da više od tri godine ne rade.

Brković je krajem avgusta prošle godine, sa svojim saradnicima uhapšen zbog sumnje da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura - nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) "Boka".

SDT im na teret im stavlja da su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca. Nakon skoro dva mjeseca provedenih u pritvoru osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Iako preduzeće ima ogromna dugovanja za zarade zaposlenima i državi za poreze i koncesije, u "Vektri Jakić" još uvijek nije uveden stečaj.

Država je pokrenula spor protiv "Vektre Jakić" zbog duga od 9,5 miliona eura za koncesije.

Država za koncesije od 2011. do 2017, i za 2020. godinu traži 6,5 miliona eura, a za kamate tri miliona eura.

Resorno ministarstvo raskinulo je sa "Vektrom Jakić" ugovor o koncesiji polovinom 2019, ali joj je bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom na osnovu privremene mjere. Prije godinu ta mjera je ukinuta.

Uprava prihoda i carina tri puta je tražila uvođenje stečaja zbog nagomilanih poreskih dugovanja.

Poslednji put je to urađeno nedavno i postupak je u toku.

Bonus video: