Uložena žalba na tender za projekat "Solari"

Iz EPCG kažu da su izabrali ponuđače za nabavku i isporuku opreme i materijala, ali da je jedan od njih uložio žalbu o kojoj treba da odluči Državna komisija za javne nabavke. Mogući termin potpisivanja ugovora biće jasniji nakon odluke o žalbi

10888 pregleda 5 komentar(a)
Tender u tri partije, žalba za dvije partije (ilustracija), Foto: Greenenergy.com
Tender u tri partije, žalba za dvije partije (ilustracija), Foto: Greenenergy.com

Tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekata Solari 3000+ i Solari 500+ još je u toku, jer se jedan od ponuđača žalio Državnoj komisiji za javne nabavke koja treba da odluči o žalbi, rečeno je “Vijestima” iz Elektroprivrede (EPCG).

Tender vrijedan 19,9 miliona raspisan je u septembru prošle godine, a u četiri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema. Ukupno je pristiglo pet ponuda.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina. On predviđa gradnju solarnih panela koje bi pod povoljnijim kreditima kupili i instalirali vlasnici objekata, nakon čega bi imali električnu energiju za sebe, a višak bi prodali EPCG.

Vlasnici bi otplaćivali opremu na rate u periodu pet do sedam godina, a ona bi, kako procjenjuju iz EPCG bila niža od dotadašnjih troškova za struju.

Nakon otplate građani i firme postaju vlasnici opreme i dobijaju besplatnu struju, a višak može otkupiti EPCG.

”Proces javne nabavke po tenderu vrijednom 19.900.000 eura, koji je EPCG Gore raspisala za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30kW, još uvijek je u toku. Komisija za nabavke EPCG i Odbor direktora su donijeli odluku o izboru najpovoljnijih ponuda za sve tri partije. Za dvije partije, jedan od ponuđača je priložio žalbu koja je trenutno na razmatranju kod Državne komisije za javne nabavke”, rekli su u EPCG, dodajući da kada Državna komisija za javne nabavke biće preduzeti odgovarajući koraci u cilju realizacije projekta.

Iz državne energetske kompanije su kazali da su sve tri ponude koje su izabrane kao najpovoljnije ispod procijenjene vrijednosti javne nabavke i cjenovno najpovoljnije od svih pristiglih.

”Rokovi isporuke opreme po svim partijama su definisani tenderskom dokumentacijom i iznose 60 dana od dana potpisivanja ugovora. Mogući termin potpisivanja ugovora će biti jasniji nakon odluke Državne komisije za javne nabavke”, pojašnjeno je iz kompanije.

Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja stanuju u individualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu. Projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

Za projekat se prijavilo više od 14.000 potrošača

Iz EPCG su kazali da imajući u vidu veliko interesovanje koje su potrošači iskazali za projekat Solari 3.000+ i 500+, prijavljeno je nešto više od 14.000 potrošača, kompanija je odlučila da pripremi i projekat Solari 5.000+.

”To da bi se adekvatno odgovorilo na interesovanje potrošača. Projekat je u fazi pripreme i očekuje se da bude pokrenut tokom 2022. godine. Podsjećamo da se projektom SOLARI omogućava da domaćinstva i preduzeća nabave i instaliraju fotonaponske sisteme po vrlo povoljnim uslovima i tako od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije”, kazali u kompaniji.

Bonus video: