Država će platiti zatvaranje Sveca?

Zakupac “Svetog Stefana” planira da minus iz 2021. od 13,2 miliona nadoknadi u arbitraži uz 100 miliona odštetnog zahtjeva koje traži od države Crne Gore

7852 pregleda 89 reakcija 1 komentar(a)
“Svetac” ove godine otvara vrata: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
“Svetac” ove godine otvara vrata: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović

To što prošle godine nijesu otvorili grad hotel “Sveti Stefan” i Vilu Miločer, koštalo je kompaniju “Adriatic properties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa i malezijskog milionera Vei Seng Pua 13,2 miliona eura. Taj minus je u izvještaju o finansijskom poslovanju za 2021. koji je predat Upravi prihoda i carina (UPC).

”Vijestima” je nezvanično iz ove kompanije rečeno da će milionski gubitak, kao i svaki budući, zbog nemogućnosti da otvore hotel zajedno sa izgubljenom dobiti biti predmet odštetnog zahtjeva pred Arbitražnim sudom u Londonu koji se vodi protiv države Crne Gore.

Ukupni nagomilani gubitak kompanije sada iznosi 118, 2 miliona eura. Vrijednost stalne imovine je procijenjena na 66,1 milion eura, što je za 18 miliona više nego 2020. godine.

Kompanija je prethodnih godina poslovala sa minusom - 2020. sa 8,8 miliona, 2019. je bio minus od 4,33 miliona, dok je gubitak 2018. iznosio 6,11 miliona.

“Adritic properties” je prošle godine, nakon što su mještani polomili kapiju na na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije, koja je prema tvrdnji uprave te državne kompanije svih prethodnih godina bila nelegalno postvaljena, odlučio da grad hotel “Sveti Stefan” i Vilu Miločer zatvori. Kao razlog za to je navedeno da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu, Statisova kompanija je pokrenula postupak kojim traži 100 miliona odšetete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada je uzvratila svojom tužbom.

Iz “Adriastic propertisa” nedavno su najavili da će ove godine otvoriti popularni Svetac, nakon što je Privredni sud donio privremenu mjeru kojom sprečava hotelsku grupu Budvanska rivijera (kao zakupodavca) i Ministarstvo ekonomskog razvoja (kao garanta zakupodavca) da preduzmu bilo kakve radnje koje mogu da štete zakupcu i njegovim pravima na ekskluzivitet i mirno uživanje u pogledu zakupljene imovine rizorta Aman Sveti Stefan (uključujući susjedne plaže i morsko dobro).

Ministar ekonomskog razvoja (MER) Jakov Milatović nedavno je saopštio da je Arbitražni sud u Londonu izdao zabranu postavljanja privremenih objekata kojima se onemogućava slobodan prolaz kroz Miločerski park, dok je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić kazao da je mjera suda kojim rukovodi i dalje na snazi.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad hotel “Sveti Stefan”, Vilu Miločer i tadašnji hotel “Kraljičinu plažu”. Po tadašnjem ugovoru gaantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidovati svake treće godine.Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Najbitnije je prećutano - zakupcu je dozvoljeno da u Miličerskom parku, na mjestu nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža” izgradi novi, ali i depadans sa 66 stanovima za tržište, čija je vrijednost više desetina miliona eura, upravo onoliko koliko ih je navodno koštala rekonstrukcija grad hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer”.

Glasovima poslanika DPS i Pozitivne 2015. Skupština aminuje aneks ugovora koji je predložila Vlada Mila Đukanovića. Aneksom za “Sveti Stefan” produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

Bonus video: