Pomoć za poljoprivrednike do kraja sljedeće nedjelje

”Nadamo se da će najveći dio tog novca biti iskorišćen u poljoprivrednu proizvodnju. Ta pomoć će najviše značiti malim poljoprivrednim proizvođačima, koji trebaju da zasnuju svoju proizvodnju”

12395 pregleda 2 komentar(a)
Ne treba dostavljati dokumentaciju ministarstvu (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Ne treba dostavljati dokumentaciju ministarstvu (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Poljoprivrednici koji imaju registrovana gazdinstva jednokratnu pomoć od 200 eura od Ministarstva poljoprivrede mogu očekivati do kraja sljedeće sedmice, kazao je “Vijestima” državni sekretar u tom Vladinom resoru Nebojša Veličković.

Prema računici ministarstva, pomoć će dobiti više od 16.000 poljoprivrednika, što će koštati četiri miliona eura.

Ova pomoć je dio Vladinog paketa mjera podrške privredi i građanima u vrijednosti između 20 i 50 miliona eura, koji je osmišljen zbog ekonomske krize izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini.

”Čim uredba o izmjenama sprovođenja mjera agrarne politike za ovogodišnji Agrobudžet bude objavljena u Službenom listu, a očekuje se da to bude u ponedjeljak ili utorak, Ministarstvo poljoprivrede će stupiti sa bankama u proces prenosa dodjele vaučera. Za očekivati je da krajem sljedeće nedjelje svim nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava bude uplaćena jednokratna pomoć od 200 eura”, kazao je Veličković.

On je objasnio da će novac biti prenijet na žiro-račun poljoprivrednika, te da oni nisu dužni dostavljati dodatnu dokumentaciju ili zahtjeve ministarstvu.

”Nadamo se da će najveći dio tog novca biti iskorišćen u poljoprivrednu proizvodnju. Ta pomoć će najviše značiti malim poljoprivrednim proizvođačima, koji trebaju da zasnuju svoju proizvodnju”, rekao je Veličković.

Vlada je na sjednici prije dva dana utvrdila ovu mjeru, a Veličković objašnjava da je ministarstvo već pripremilo spiskove poljoprivrednika koji trebaju da prime ovu pomoć i da ih ima više od 16.000.

Pored ove mjere koja je vrijedna, kako kaže Veličković, četiri miliona eura Vlada je usvojila i druge mjere pa će vrijednost Agrobudžeta za ovu godinu porasti za šest miliona, odnosno ukupno na skoro 57 miliona eura, što su rekordna izdvajanja.

Pored jednokratne pomoći, izdvojiće se dodatne subvencije od po 250 eura za proizvodnju žitarica po hektaru zemljišta, što je u ukupnom iznosu 500 eura za tu oblast, kao i 150 eura subvencije po hektaru za proizvodnju kasnog krompira, pored već postojeće podrške od 250 eura, a biće podijeljeno besplatno i 2.500 plastenika za proizvodnju povrća.

Veličković kaže da imaju konstantno povećanje broja poljoprivrednih gazdinstava.

”Sredinom 2020. godine imali smo oko 13.000 gazdinstava, a sada taj broj iznosi preko 16 hiljada. Imamo informaciju da je značajno interesovanje proizvođača, oni imaju mogućnost da se prvo upišu u regionalnim centrima savjetodavnih službi, a ovih dana je povećano interesovanje za upis, a u našoj proceduri se nalazi već par stotina zahtjeva za to”, rekao je Veličković.

Bonus video: