Đurović: Vraćanje mogućnosti plaćanja poreza na dobit u ratama mora biti jedna od prvih mjera nove vlade

"Trebalo bi razmisliti i o mogućnosti da kompanije mogu reinvestirati porez na dobit u razvoj proizvodnje, nove tehnologije i zelenu energiju, kako bi poboljšali konkurentnost crnogorske privrede"

11251 pregleda 15 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Ukidanje mogućnosti plaćanja poreza na dobit u šest rata, što je do sada bila praksa, veliko je opterećenje za crnogorsku privredu. Na ovaj način crnogorski privrednici dovedeni su u situaciju da moraju odjednom izmiriti cjelokupan iznos poreza što privredi predstavlja veliko opterećenje, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović.

Prema njegovim riječima, a kako se navodi u saopštenju, dosadašnja praksa je imala dvije opcije.

"Prvu - da preduzeća plate avansno i ostvare šest odsto popusta i drugu - da bez popusta izmire dugovanja u šest jednakih rata. Imajući u vidu da se godišnja kamatna stopa u bankama kreće oko tri odsto, plaćanje u šest rata bez popusta od šest odsto bila je bolja opcija za državni budžet. Jedna od prvih mjera nove vlade mora biti vraćanje mogućnosti plaćanja poreza na dobit u ratama", rekao je Đurović.

On smatra da bi trebalo razmisliti i o mogućnosti "da kompanije mogu reinvestirati porez na dobit" u razvoj proizvodnje, nove tehnologije i zelenu energiju, kako bi poboljšali konkurentnost crnogorske privrede.

"Iskustva privrednika iz regiona govore o takvim mogućnostima, čime im se povećava konkurentnost i olakšava poslovanje, a država dobija nove uspješne kompanije i nove zaposlene radnike", zaključio je Đurović.

Bonus video: