U Pljevljima poljoprivredu podstiču sa 452 hiljade eura

Iz Opštine Pljevlja poručuju da je posebna pažnja usmjerena na stočarsku proizvodnju

15819 pregleda 2 komentar(a)
U opštini registrovano oko 10 hiljada govedi (ilustracija), Foto: Boris Pejović
U opštini registrovano oko 10 hiljada govedi (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Za podsticajne mjere u poljoprivredi Opština Pljevlja ove godine izdvojiće 452.000 eura, što je za 42 odsto više u odnosu na 2021.

Kroz 23 podsticajne mjere obuhvaćena je podrška za oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva, povrtlarstva, pčelarstva, organske proizvodnje, poboljšanja kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i podrška promociji poljoprivrednih proizvoda, posjeti sajmovima, edukaciji poljoprivrednika, osiguranju poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje...

Posebna pažnja, kako ističu u Opštini, iz oblasti agrarne politike usmjerena je na mjere iz stočarske proizvodnje.

Uvedena je i nova mjera za podršku preradi mlijeka na gazdinstvu, od ukupno 90.000 eura.

Povećana su izdvajanja za ratarsku proizvodnju, kao i za druge mjere koje utiču na poboljšanje uslova života na seoskom području.

U Opštini tvrde da su izmirili sve obaveze po osnovu subvencija u poljoprivredi za prošlu godinu.

Obećavaju da će stočarima za svaki litar isporučen registrovanim mljekarama isplaćivati pet centi, umjesto dosadašnjih tri.

Za ovu namjenu lokalna uprava je u ovogodišnjem Agrobudžetu opredijelila 105.000 eura.

"Od ukupne proizvodnje, većina neprerađenog mlijeka ostaje u domaćinstvima i to mlijeko prerađuju u mliječne proizvode, sir i kajmak, ili koriste za vlastitu potrošnju. Ti proizvodi pojavljuju se na organizovanom tržištu u veoma ograničenom obimu. S druge strane, potražnja za komercijalnim mliječnim proizvodima je sve veća, posebno u turističkim područjima. Mala proizvodnja mlijeka po grlu i sve veći zahtjevi u pogledu kvaliteta mlijeka, smanjuju interes proizvođača za prodaju mljekarama. I pored periodičnih viškova sirovog mlijeka na tržištu, podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora kroz direktnu podršku proizvođačima, može znatno ubrzati razvoj tržišne proizvodnje mlijeka i njeno prilagođavanje standardima EU", navodi se u programu mjera agrarne politike za ovu godinu.

Oko 60.000 eura Opštine će izdvojiti za unapređenje stočarstva, odnosno uzgoj priplodnih junica i tov junadi. Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu imaju poljoprivredna gazdinstva koja uzgajaju priplodne junice na svom gazdinstvu i na taj način čuvaju potomstvo u rasi.

Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu imaju poljoprivredna gazdinstva koja prijave tov junadi, bikova i volova.

Prema podacima Uprave za veterinu, na teritoriji opštine ima ukupno 10.000 govedi.

"Struktura farmi je nepovoljna, a postoje veliki neiskorišćeni potencijali za njihovo ukrupnjavanje i unapređenje genetskog potencijala kroz povećanje učešća produktivnijih rasa u ukupnoj populaciji i povećanju broja grla na poljoprivrednim gazdinstvima. S obzirom na to da proizvođači u opštini Pljevlja nisu prepoznali tov junadi, bikova i volova kao način ostvarivanja prihoda na gazdinstvu, kroz ovu mjeru podržaćemo uključivanje što većeg broja poljoprivrednih gazdinstava u organizovani tov", poručuju iz lokalne uprave.

Sa 25.000 eura Opština će pomoći proizvodnju kontinentalnog voća.

Podrška iznosi do 50 odsto vrijednosti investicije. Podrška za nabavku prskalice i opreme iznosi do 50 odsto, kopačice do 40 i trimera do 30 odsto vrijednosti investicije.

Za nabavku đubriva iz prethodne i tekuće godine, zatim nabavku opreme za preradu, čuvanje i pakovanje proizvoda u voćarstvu podrška iznosi do 50 odsto vrijednosti investicije. Poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 1.500 eura u toku godine.

Oko 21.000 eura Opština je opredijelila sa subvencije za proizvodnju jagodičastog voća. Za postojeće zasade jagodičastog voća i podizanje novih dobiće direktnu pomoć od 600 eura za minimalnu površinu od 0,1 hektar, a Opština će podržati i nabavku opreme za zasade, đubrivo, sitnu mehanizaciju, opreme i priključaka neophodnih za održavanje zasada.

Opština će subvencionirati poljoprivrednike koji se odluče da proizvode povrće, cvijeće, ljekobilje i šampinjone, proizvodnju organske hrane, kao i nabavku opreme, priključaka i sitne mehanizacije, plastenika i sistema za navodnjavanje.

Predviđena je i podrška za 20 mladih pčelara-početnika za nabavku po tri roja pčela, za koje će u potpunosti Opština snositi trošak.

Opština će sa 50 odsto subvencionirati i osiguranje registrovanih poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Za ovu namjenu izdvojiće 9.000 eura.

Brak na selu ili prinovu čestitaju sa 400 eura

U cilju zaustavljanja depopulacije na ruralnom području, lokalna uprava će sa po 400 eura pomoći mlade bračne parove, poljoprivredne osiguranike na selu koji su zaključili brak ili su dobili prinovu.

”Sela na području opštine Pljevlja su suočena sa velikim problemom migracije lokalnog stanovništva prema gradovima, a posebno je izražena tendencija iseljavanja mladih. Mali broj poljoprivrednih proizvođača se nalazi u sistemu poljoprivrednog osiguranja, u skladu sa Zakonom o penzijskom i zdravstvenom osiguranju. U većini naselja ruralnog područja intenzivni su migracioni tokovi ka Pljevljima i centrima susjednih opština. Jedna od mjera u strateškim razvojnim dokumentima Opštine Pljevlja je i poboljšanje kvaliteta života i širenja ekonomskih aktivnosti na ruralnom području, kroz uvođenje stimulativnih mjera za žitelje ovih područja”, navodi se u obrazloženju mjera.

90

hiljada eura biće izdvojeno za novu mjeru - podršku preradi mlijeka na gazdinstvu.

Bonus video: