"omogućiće se izdavanje upozorenja o potencijalnom zagađenju mora"

MKI: Postavljeni senzori za mjerenje kvaliteta morske vode

U protekloj sedmici senzori su, kako navode, instalirani na dvije od predviđenih pet lokacija, u marini u Budvi i u luci Kotor, dok je za tekući mjesec "planirano postavljanje senzora i na preostale tri lokacije"

5151 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno je da su postavljeni senzori za mjerenje kvaliteta morske vode.

Kako su kazali iz tog resora, ugradnja senzora koji će mjeriti nivo kiselosti ili alkalnosti (pH), slanost, kiseonik, temperaturu, zamućenost predviđena je kroz jednu od tri ključne aktivnosti INTERREG ADRION projekta SEAVIEWS koja se odnosi na razvoj inovativnog virtualnog sistema ranog upozoravanja za sprječavanje i upravljanje zagađenjem mora iz različitih izvora.

U protekloj sedmici senzori su, kako navode, instalirani na dvije od predviđenih pet lokacija, u marini u Budvi i u luci Kotor, dok je za tekući mjesec "planirano postavljanje senzora i na preostale tri lokacije".

Ugradnja senzora će, dodaju oni, obezbijediti detaljno praćenje kvaliteta vode na lokacijama na kojima su instalirani, a koji će pokrivati širok opseg ADRION područja. "Na ovaj način omogućiće se izdavanje upozorenja relevantnim zainteresovanim stranama o potencijalnom zagađenju mora na osnovu rezultata napredne elaboracije ulaznih podataka u realnom vremenu".

"Analiza podataka prikupljenih kroz transnacionalnu ADRION mrežu će se koristiti kroz tkz. Biro za zagađenje mora, koji se sastoji od šest čvorišta za zagađenja mora (po jedno u svakoj zemlji učesnici), koji ce raditi zajedno sa partnerima projekta i pridruženim partnerima kako bi se obezbijedio novi okvir koji će se bavi razmjenom znanja i koji će iskoristiti dodatne resurse kroz sadašnja i buduća partnerstva, poboljšati kvalitet i interoperabilnost informacija i komunikacije u regionu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, dodaje se, potpisalo Memorandum o razumijevanju sa Agencijom za zaštitu životne sredina kojim je senzore ustupilo na korišćenje Agenciji i kojim je definisano da Agencija bude institucija koja će preuzeti upravljanje senzorima i njihovo održavanje, praćenje podataka i učešće u radu Biroa, uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija.