Rudnik uglja uspostavlja saradnju sa EPS-om: Najavljen izvoz uglja u Srbiju

"Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana", kazao je izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić

11409 pregleda 10 komentar(a)
Foto: EPS
Foto: EPS

Rudnik uglja u Pljevljima isporučivaće ugalj, manje kalorijske vrijednosti Elektroprivredi Srbije, po cijeni koja neće biti manja od one po kojoj se mnogo kvalitetniji ugalj isporučuje Termoelektrani Pljevlja.

To je dogovoreno na sastanku održanom krajem prethodne radne sedmice direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslava Tomaševića i izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića. Sastanak kojem je prisustvovao i director sektora za razvoj i investicije Jagoš Gomilanović, održan je na inicijativu Tomaševića.

“Na sastanku je, na obostrano zadovoljstvo, dogovorena saradnja između dvije kompanije o isporuci uglja. Kalorijska vrijednost uglja za koju je EPS zainteresovan kreće se od 7.500 do 8.000 kilodžula po kilogramu, što, imajući u vidu kvalitet uglja koji se isporučuje glavnom kupcu uglja - Termoelektrani Pljevlja (TEP), spada u takozvane manje kvalitetne ugljeve”saopšteno je iz pljevaljske kompanije.

Dogovoreno je da do kraja godine Rudnik uglja Elektroprivredi Srbije isporuči oko 300.000 tona uglja “s tendencijom da ubuduće ta količina bude povećana”. Lekić je kazao da će u narednom period biti definisana cijena i način transporta ali tvrdi da cijena neće biti manja u odnosu na postojeću po kojoj se ugalj distribuira TEP, iako je riječ o uglju manjeg kvaliteta u odnosu na onaj koji se isporučuje Termoelktrani.

Kazao je i da će troškovi transporta uglja u potpunosti pasti na teret Elektroprivrede Srbije.

"Sastanak sa direktorom Tomaševićem protekao je u odličnoj atmosferi, gdje je iskazana apsolutna naklonost za uspostavljanje uspješne saradnje i maksimalno profesionalan pristup prema potrebama i zahtjevima naše kompanije. Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana. Dogovoreno je da RUP u narednom periodu formira cijenu i da se podrobnije definišu svi elementi saradnje. Prema određenim pretpostavkama u planu je da se, na dnevnom nivou, isporučuje oko 500 tona uglja. Troškovi transporta prema Prijepolju ili Lazarevcu, u zavisnosti od definitivne odluke gdje će biti distribuiran ugalj, biće u potpunosti pokriveni od strane EPS-a. Ono što moram da konstatujem je da ćemo kroz ovu saradnju obezbijediti tržište za takozvane manje kvalitetne ugljeve, te da će biti napravljen značajan poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji i remontu TEP", poručio je Lekić.

Bonus video: