CEDIS: Poremećaj cijena električne energije negativno uticao na poslovanje kompanije

"CEDIS, čija je djelatnost regulisana, električnu energiju za pokrivanje komercijalnih gubitaka, koji su isključivo trošak Kompanije, kupuje po tržišnoj cijeni na berzi. Tako je cijena električne energije na berzi dostizala istorijske maksimume koji su bili od pet do 15 puta veći od iznosa od 53,392 eura"

14297 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Aktuelni poremećaji cijene električne energije na tržištu predstavljaju jedini razlog zbog kojeg je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) 2021. godinu mogao završiti sa gubitkom.

To su saopštili iz ovog preduzeća povodom odluke Vlade i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da umanje iznose faktura za nabavku električne energije CEDIS-u za period od aprila do kraja 2021. godine

Povezani članci

04. April 2022.

EPCG sa 10 miliona eura spasava CEDIS od stečaja

Iz CEDIS-a tvrde da su tokom 2021. godine upoznali javnost, energetske subjekte i Ministarstvo kapitalnih investicija sa posljedicama koje će distributivni sistem imati usljed poremećaja tržišta eleketrične energije.

"Tačnije, CEDIS, čija je djelatnost regulisana, električnu energiju za pokrivanje komercijalnih gubitaka, koji su isključivo trošak Kompanije, kupuje po tržišnoj cijeni na berzi. Tako je cijena električne energije na berzi dostizala istorijske maksimume koji su bili od pet do 15 puta veći od iznosa od 53,392 eura po MWh koji je Regulatorna agencija za energetiku dozvolila CEDIS-u za 2021. godinu. Skok cijena je negativno uticao na poslovanje, jer za potrebe pokrivanja gubitaka, za period april-decembar 2021. godine CEDIS-u je bila potrebna nabavka oko 250 hiljada MWh, po prosječnoj tržišnoj cijeni od skoro 94 eura, zbog čega je CEDIS-a mogao ostvarit gubitak od oko 10 miliona eura", kazali su iz CEDIS-a.

Ističu da se zaključkom Vlade reguliše odnos EPCG-a i CEDIS-a, tačnije plaćanje faktura po osnovu nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka.

"Ne treba zaboraviti da je CEDIS kompanija koja je u 100 odsto vlasništvu EPCG, te da je ovakav korak Vlade i EPCG omogućio CEDIS-u poslovanje bez gubitka. I pored energetske krize CEDIS će nastaviti sa aktivnostima u cilju poboljšanja usluga", poručili su iz ovog preduzeća.

Bonus video: