Konjević pisao Novoviću: Ispitati zakonitost odluke EPCG da pomogne CEDIS

Ključno pitanje na koje je potrebno dati odgovor je da li je takvom odlukom pričinjena višemilionska šteta državnom budžetu, po osnovu izgubljenih poreskih prihoda i dividende koju bi država prihodovala kao većinski akcionar, ističe predsjednik SDP-a

6757 pregleda 14 komentar(a)
Konjević, Foto: Luka Zeković
Konjević, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević uputio je pismo glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, kojim ga poziva da u što kraćem roku ispita zakonitost postupka vezano za odluku Elektroprivrede (EPCG) da u iznosu od 10,9 miliona eura izmiri finansijske gubitke Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Konjević u obraćanju navodi da je Vlada saglasnost za takvu odluku, bez predloga resornog Ministarstva kapitalnih investicija, donijela na elektronskoj sjednici, u kasnim većernjim satima i iza leđa javnosti.

“Povodom takve odluke javno je otvoreno više pitanja koja se tiču zakonitosti postupka i moguće zloupotrebe poslovanja u privredi, kao i da li se takvom odlukom ulazi u zonu nedozvoljene državne pomoći. Podsjećam i da je Ministarstvo kapitalnih investicija saopštilo da je odluka donijeta bez sagledavanja 'svih važnih aspekata'", naveo je Konjević, kako je saopšteno iz SDP-a.

Ključno pitanje na koje je potrebno dati odgovor je, kako ističe, da li je takvom odlukom pričinjena višemilionska šteta državnom budžetu, po osnovu izgubljenih poreskih prihoda i dividende koju bi država prihodovala kao većinski akcionar. Takođe, važno pitanje je da li su odlukom preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, da pokrije gubitke drugog preduzeća, oštećeni manjinski akcionari, kojima je po tom osnovu umanjena dividenda i pričinjena šteta, dodaje predsjednik SDP-a.

Povezani članci

04. April 2022.

EPCG sa 10 miliona eura spasava CEDIS od stečaja

Posebno pitanje je, kako je kazao, i kako se proizveo toliki gubitak u poslovanju kompanije CEDIS, odnosno da li on ukazuje samo na nesposobnost ili na moguće zloupotrebe u poslovanju.

"Budući da se u konkretnom slučaju radi o raspolaganju novcem preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, kojim se pokrivaju finansijski gubici od preko 10 miliona eura, pozivam Vas da ispitate zakonitost čitavog postupka i obavijestite me o činjenicama koje budete utvrdili”, zaključuje se u pismu predsjednika SDP-a.

Bonus video: