Mijović: Ovakva rekonstrukcija TE ugrožava javni interes

Bivši član Odbora direktora EPCG zatražio od Agencije za sprečavanje korupcije da provjeri cijeli posao

5456 pregleda 44 reakcija 7 komentar(a)
Neće biti ispunjeni strogi zahtjevi EU o energetskoj efikasnosti i smanjenju štetnih emisija: Mijović, Foto: nema
Neće biti ispunjeni strogi zahtjevi EU o energetskoj efikasnosti i smanjenju štetnih emisija: Mijović, Foto: nema

Ekonomski analitičar i bivši član odbora direktora Elektroprivrede Dejan Mijović podnio je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) protiv uprave EPCG jer smatra da će se nastavkom projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja ugroziti javni interes, pričiniti velika šteta građanima i ovom državnom preduzeću.

”Ovo iz razloga što se ovim projektom, za koji je EPCG opredijelila oko 70 miliona eura sopstvenih sredstava i potpisala odgovarajuće ugovore sa izvođačima, ne bi ostvarila njegova dva bitna cilja: da se rad TE, koji se od isteka dozvoljenih 20.000 radnih sati krajem 2000 godine odvija nelegalno, uskladi sa obavezujućim EU direktivama kao preduslovom za dobijanje integrisane dozvole za rad i legalizacije njegovog poslovanja, tako što bi se sadašnja energetska efikasnost TE od 27 - 29% podigla na nivo od 38% - 40%, kao i da se dugoročno obezbjedi kontinuitet i sigurnost snabdijevanja građana električnom energijom”, naveo je Mijović koji je bio i dugogodišnji menadžer programa tehničke pomoći Evropske agencije za rekonstrukciju za razvoj i reformu EPCG i Rudnik uglja Pljevlja.

”Termoelektrana bi u naredne tri po godine izvođenja građevinskih, montažnih i remontnih radova, bila van pogona ukupno dvije godine ukoliko ne bi pretrpjela veću havariju nakon 40 godina kontinuiranog rada, što je vrlo realna mogućnost. Pri tome, potpuno su svjesni, ali neodgovorno se odnose prema činjenici da je na globalnom nivou, u okviru Ujedinjenih nacija i uz glas Crne Gore, donijeta odluka da se relativno brzo moraju ugasiti sve termoelektrane na ugalj zbog njihovog razornog uticaja na klimatske promjene. Ja sam tokom protekle četiri godine, dok je projekat još bio u pripremnoj fazi, u više medijskih nastupa javno ukazivao EPCG-u i Vladi kao većinskom vlasniku da projekat neće ispuniti evropske kriterijume, ali te dobronamjerne poruke, nažalost, nisu uvažene”, naveo je Mijović.

On poziva ASK da hitno preduzme sve potrebne radnje i pokrene istragu kako bi spriječila povrede javnog interesa i uvećanje štete.

U obrazloženju prijave, Mijović kaže da je krajem 2000. godine, TE potrošila 20.000 radnih sati koji su joj odlukom Ministarskog savjeta Energetske zajednice bili dozvoljeni za period od 2018. do 2023. godine.

”Prethodno je 2018. godine dobila integrisanu dozvolu od Agencije za zaštitu životne sredine da u tom intervalu uskladi svoje poslovanje sa evropskim propisima, ali je propustila da to uradi. Da je ispunila tu obavezu, EPCG bi bilo dozvoljeno da poveća energetsku efikasnost postojeće TE na manje zahtjevni nivo od 33%, što bi se navodno moglo postići ulaganjem od 70 miliona eura u njenu parcijalnu ekološku rekonstrukciju. Pošto se to nije desilo, na EPCG se primjenjuje strožija odredba EU Direktive o velikim postrojenjima za sagorijevanje koja se odnosi na gradnju potpuno novih termoelektrana, prema kojoj bi EPCG bila dužna da uloži trostruko veći iznos od preko 200 miliona eura u modernizaciju tj gradnju nove TE koja bi imala energetsku efikasnost od 38 - 40%”, kazao je Mijović.

On navodi da EPCG uporno ignorišu ovu imperativnu odredbu, tvrdeći da će nakon sadašnjih 27% - 29%, imati energetsku efikasnost od 32,5% - 33%, znatnu nižu od potrebnih 38%, kao i da od izvođača nisu tražene garancije da će nakon rekonstrukcije TE energetska efikasnost i emisije štetnih gasova biti usklađene sa važećim evropskim standardima.

Crna Gora neće biti član EU sa ovakvim radom TE

”Evropska unija, kao ni Energetska zajednica, se neće zadovoljiti obećanjima menadžmenta i uprave EPCG da će ispuniti njene propise, već će insistirati na dokazima da je to zaista urađeno. Ona neće narediti EPCG da zatvori TE zbog kršenja njenih propisa jer Crna Gora nije njena članica, ali će usloviti Crnu Goru da zatvori TE da bi bila primljena u njeno članstvo. Pošto je prioritetni i zvanično izraženi cilj Crne Gore da bude primljena u EU već 2025. godine, ulaganje od 70 miliona eura državne firme u projekat koje ne bi ispunilo EU kriterijume bilo bi neracionalno i kontraproduktivno”, naveo je Mijović.

On očekuje i da će konkurenti EPCG, regionalni proizvođači električne energije, moći da tuže EPCG za nelojalnu konkurenciju zbog neusklađenosti sa EU propisima, i da bi EPCG bila primorana da im nadoknadi štetu za svu energiju koju bi pod tako povlašćenim uslovima prodala na tržištu.

Bonus video: