reagovanje

"CEDIS je likvidna kompanija, ovo očigledno teško pada Čelanoviću i njegovim partijskim kolegama"

"Pritisci, zlonamjerni pokušaji, opstrukcije, kao i pokušaji manipulacije javnosti nesitinama, neće nas pokolebati da nastavimo sa realizacijom planiranih aktivnosti"

5579 pregleda 4 komentar(a)
CEDIS, Foto: CEDIS
CEDIS, Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je likvidna kompanija koja, sada možemo slobodno reći, 2021. godinu nije završila sa gubitkom i pored nezapamćeno teških okolnosti poslovanja usled međunarodnog skoka cijene energenata, a što su mnogi možda priželjkivali, saopšteno je danas iz CEDIS.

"Ovo je istina koja, očigledno, teško pada generalnom sekretaru SD (Socijaldemokrate) i njegovim partijskim kolegama", ističe se u saopštenju CEDIS.

Iz te kompanije su reagovali na saopštenje generalnog sekretara SD Miloša Čelanovića koji je između ostalog poručio da je "katastrofalan rezultat CEDIS-a rezultat nestručnog rukovođenja, a ne poremećaja na tržištu".

"Radi javnosti, još jednom ćemo ponoviti da je električna energija za pokrivanje gubitaka nabavljena za period do aprila 2021. godine, dok je od maja, na predlog članova prethodnog menadžmenta prema Odboru direktora, električna energija nabavljana na mjesečnom nivou, zbog poremećaja na tražištu koji su već tada bili evidentni. Ovo znači da je novi menadžment CEDIS-a morao da nabavi oko 50 odsto nedostajućih količina električne energije za period jun-decembar. Prethodno rukovodstvo je u toku 2020. godine propustilo da nabavi kompletne količine energije za pokrivanje gubitaka za narednu godinu, što se u CEDIS-u dogodilo prvi put i to baš u godini kada su cijene zbog pandemije bile izuzetno niske. Tako se tokom cijele 2020. godine cijena na berzi kretala ispod 55€/MWh, a u značajnom periodu godine i znatno ispod regulatorno odobrene cijene za 2021. godinu od 53.392€/MWh, čak i ispod 45€/MWh", piše u saopštenjnu CEDIS.

Iz te kompanije su dodali da su poremećaji na tržištu električne energije počeli da se dešavaju početkom drugog kvartala 2021. godine, kada su cijene na berzi već bile značajno iznad regulatorno odobrene, pa se ni u jednom trenutku dugoročno nijesu mogli zaključiti ugovori po cijeni nižoj od 80€/MWh.

"U tim trenucima je bilo teško opravdati odluku da se energija nabavi za duži period po cijeni koja je značajno viša od regulatorno odobrene. Ova poslovna odluka bila je i logična, ukoliko se zna da je za sklapanje dugoročnih ugovora potrebno da cijena na berzi bude barem približna regulatorno odobrenoj cijeni, kakva je bila tokom 2020. i početkom 2021. godine. Rast cijene elektične energije, koji je uslijedio tokom narednih mjeseci je nezabilježen u istoriji, pa je u određenom periodu vrijednost dostizala i iznos preko 550€/MWh", piše u saopštenju CEDIS.

Uz te kompanije su poručili da takođe, napominju da CEDIS kao operator distributivnog sistema, obavlja regulisanu djelatnost, zbog čega menadžment ni u jednom trenutku nije izlagao kompaniju berzanskim rizicima, već se intenzivno radilo na ublažavanju posledica globalne krize energenata.

"Nije nepoznanica, da se poput CEDIS - a i drugi evropski elektrodistributivni sistemi suočavaju sa posledicama poremećaja na tržištu električne enegije, te da se, takođe kao i u Crnoj Gori, aktuelni problemi rješavaju uz širu, odnosno državnu podršku, s obzirom na ozbiljnost krize", kazali su iz CEDIS.

Iz te kompanije su poručili i da menadžmet CEDIS, "bez obzira koliko neki politički subjekti to ne žele da vide ili prihvate, radio je i radiće u najboljem interesu kompanije, zaposlenih i naših korisnika".

"Pritisci, zlonamjerni pokušaji, opstrukcije, kao i pokušaji manipulacije javnosti nesitinama, neće nas pokolebati da nastavimo sa realizacijom planiranih aktivnosti. Na sreću kompanije, zaposlenih i građana Crne Gore, zbog kojih i postojimo, CEDIS nije u blatu, niti će biti, jer ima odgovornu upravljačku strukturu. Zapravo, o blatu govore oni koji iz blata nestručnosti i manipulacija nikada neće izaći. Dovoljno je da se prisjetimo milionske štete po državu zbog zaboravljene petlje na autu-putu, kao i lažnog svjedočenja bivšeg predsjednika na sudu u slučaju „Ramada“, kada su zloupotrijebljeni državni resursi u partijske svrhe, dok sada liječe komplekse zbog ideološke pripadnosti najbližih srodnika, a onda znaju da se pozovu čak i na babinu braću", zaključuje se u saopštenju.