Blažo Đukanović prijavio profit od četiri miliona eura (INFOGRAFIK)

Sin predsjednika države je vlasnik ili suvlasnik četiri firme i sve su visokoprofitabilne

42989 pregleda 662 reakcija 76 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Četiri kompanije u kojima je vlasnik ili suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika Države Mila Đukanovića, ostvarile su prošle godine neto dobit od 9,1 milion eura, od čega je njegov čisti profit, na osnovu udjela u vlasništvu, 4,17 miliona eura.

To se navodi u finansijskim izvještajima koje su kompanije predale za prošlu godinu.

Najveći profit imala je firma “Kodio”, u kojoj Đukanović ima 39 odsto vlasništva. Ova firma, koja se bavi informacionim tehnologijama, imala je prošle godine neto profit od 7,4 miliona eura, od čega Đukanoviću na osnovu udjela pripada 2,89 miliona eura. Firma je imala izuzetno visoku stopu profitabilnosti jer je od ukupnog prometa od 14,3 miliona eura čisti neto profit iznosio 52 odsto. Osnovana je u maju 2018. godine.

Đukanović je preko svoje druge firme “Capital Invest” u junu 2018. godine od osnivača firme “Kodio” Vladimira Perunovića preuzeo 40 odsto njenog udjela bez naknade, što je navedeno u ugovoru kojeg su “Vijesti” ranije dobile iz Centralnog registra.

Na osnovu tog udjela koji ga je koštao nula eura, Đukanović je lani ostvario čist profit za sebe od skoro tri miliona eura a godinu ranije njegov udio u profitu iznosio je 620 hiljada eura.

Od kada je Đukanović ušao u firmu imala je ogroman rast prihoda - u 2018. je on iznosio 2,1 milion, u 2019. 5,7 miliona, u 2020. 8,8 miliona eura, a lani 14,3 miliona. Neto profit firme 2018. godine je iznosio 46 hiljada, u 2019. 346 hiljada, u 2020. 1,59 miliona, a lani 7,43 miliona. Sjedište firme je u Bemaksovoj kuli kod hotela Podgorica.

Firma “Capital Invest”, koju je Blažo u maju 2018. godine dobio na poklon od svog oca Mila Đukanovića, prošle godine je ostvarila neto profit od 866 hiljada eura. Stariji Đukanović je ovu firmu osnovao 2007. godine i preko nje je zaradio prvi zvanični milion eura, preprodajući akcije Prve banke. Novac za prvu kupovinu tih akcija Milo Đukanović je, kao što se naknadno saznalo, tada dobio preko ofšor firme Duška Kneževića sa Kipra “Comsel limited”, dok su keš kolateral od milion i po uplatili biznismeni Željko Mihailović i Dušan Ban Pireus banci koja je “Capital Investu” odobrila kredit u istom iznosu. Sadašnji predsjednik Države je više puta u Skupštini i javnosti ranije lagao da je ovaj kredit dobio na osnovu svog ugleda u poslovnom svijetu.

Poslovna imperija sa zvaničnim ulogom od nula eura: Sjedište firme 'Kodio'
Poslovna imperija sa zvaničnim ulogom od nula eura: Sjedište firme "Kodio"foto: Boris Pejović

”Capital invest”, koja je registrovana za konsultantske aktivnosti, lani je imala ukupni prihod od milion eura, od čega je čak 85 odsto bio čist profit. Firma ima troje zaposlenih.

Treća Đukanoviće firma “BB Solar”, koja se bavi postavljanjem električnih instalacija, lani je ostvarila profit od 764 hiljade eura, duplo manje nego u 2020. godini. Ova firma je po pola osnovao sa partnerom Ivanom Burzanovićem, tako da od ukupnog profita Đukanoviću pripada 382 hiljade eura. Kompanija ima 28 zaposlenih, a lani je imala prihod od 9,7 miliona eura.

Ova firma je prema javnim podacima od 2015. godine, sama ili kao dio konzorcijuma, dobila 13 poslova na javnim tenderima sa državom ili državnim firmama, ukupne vrijednosti od oko 57 miliona eura.

Četvrtu firmu “BB Hidro”, Đukanović takođe posjeduje po pola sa Burzanovićem, a bavi se prodajom struje Elektroprivredi iz malih elektrana. Lani je imala neto profit od 55.806 eura, tri puta veći nego godinu ranije.

Bonus video: