Odžić: Para ima, na redu plate i sezona

Sekretar za finansije Petar Odžić kazao je da je finansijska situacija u Budvi stabilna, a da je prvi zadatak odbora povjerenika usvajanje budžeta

11390 pregleda 3 komentar(a)
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović

Sekretar za finansije Opštine Budva Petar Odžić kazao je da je u toj opštini stabilna finansijska situacija, ali da očekuje da će odbor povjerenika na prvom zasjedanju usvojiti budžet, čime će se steći uslovi za isplatu zarada zaposlenima u administraciji.

Trenutno i pored toga što novca ima na opštinskom računu, isplata zarada zaposlenima nije moguća, jer je 31. marta istekla odluka o privremenom finansiranju, a u ovom periodu nije usvojen budžet zbog političke krize, koja je i dovela da Vlada primijeni zakonsku mjeru, raspusti parlament i imenuje odbor povjerenika.

Prvi čovjek budvanskih finansija proteklih šest godina, u razgovoru za “Vijesti”, kaže da je trenutna finansijska situacija u opštini Budva stabilna.

”Glavni račun trezora je konstantno likvidan, a punjenje budžeta u prvom kvartalu ide planiranom dinamikom. U prvom kvartalu na prihodovnoj strani smo uspjeli da realizujemo nešto preko četiri miliona eura, ne računajući sredstva prenesena iz prethodne godine. To je iznos koji je na nivou prethodne godine”, kazao je Odžić.

Upitan da li očekuje smetnje u daljem funkcionisanju između lokalne samouprave i odbora povjerenika, Odžić je kazao da ne očekuje, jer kako navodi, “radi se o profesionalcima u svom poslu”.

”I prevashodni cilj prinudne uprave je upravo da nam pomognu u prevazilaženju neugodne situacije u kojoj se nalazimo. Jasno je da nijedna državna institucija bez budžeta i sa političkom krizom ne može valjano pripremiti turističku sezonu i nesmetano odvijanje komunalnih i drugih djelatnosti u gradu”, naglasio je Odžić.

Odžić je siguran da će usvajanje budžeta za 2022. godinu biti na jednom od prvih zasjedanja prinudne uprave.

”Ne očekujem nikakve probleme prilikom njegovog usvajanja. Naravno, vladini povjerenici mogu izvršiti i korekcije određenih stavki u budžetu, ukoliko procijene da postoji potreba za istim, a sve u skladu sa pravnim propisima države Crne Gore”, istakao je Odžić.

Zamoljen da prokomentariše da li i može doći do većeg kašnjenja kada je u pitanju isplata zarada zaposlenima, Odžić kaže da ne očekuje bitnije kašnjenje.

”Odmah po usvajanju budžeta za ovu godinu, steći će se i formalno-pravni uslovi za isplatu ličnih dohodaka zaposlenicima lokalne samouprave. S obzirom na to da je račun likvidan, odmah će se pristupiti isplati zarade za mart”, kazao je Odžić.

Na pitanje šta očekuje od turističke sezone, s obzirom na to da je ista najbitniji faktor koji utiče na punjenje lokalne kase, Odžić ističe da ova turistička sezona umnogome će zavisiti od globalnih dešavanja u svijetu.

”Pandemija je bila globalni problem par posljednjih godina, sada je to nažalost ruska agresija u Ukrajini, koja može umnogome uticati i na naše turističko tržište. Ostaje nam da se nadamo da će se globalne prilike stabilizovati, kako bi na najbolji način iskoristili sezonu, za punjenje kako lokalnog, tako i državnog budžeta”, kazao je Odžić.

Bonus video: