Vujošević: Bila sam pod pritiscima direktorice Direktorata za rad i zapošljavanje tokom konkursa za direktora ZZZ

"Koristim priliku da ukažem direktorici Direktorata da se bavi poslovima u granicama nadležnosti propisanih zakonom, a ne zaposlenima u ZZZ", rekla je

27523 pregleda 62 reakcija 34 komentar(a)
Foto: ZZZ
Foto: ZZZ

Tokom konkursa za imenovanje direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) bila sam izložena pritiscima od strane direktorice Direktorata za rad i zapošljavanje, saopštila je predsjednica Upravnog odbora ZZZ Hadži Vesna Vujošević.

Upravni odbor ZZZ imenovao je juče jednoglasno Gorana Folića za direktora ove institucije.

Folić, koji je član Demokratske Crne Gore, je imenovan iako su dva kandidata David Perčobić i Goran Bubanja prema rang listi imali više bodova.

Generalna direktorica Direktorata za rad i zapošljavanje u Ministarstvu ekonomskog razvoja je Jevrosima Pejović, koja je na tu funkciju imenovana početkom aprila. Do tada je obavljala funkciju v.d. generalne direktorice.

"Tokom postupka, odnosno konkursa za imenovanje direktora ZZZ, bila sam izložena raznoraznim pritiscima. Pored medijskih napada plaćenih portala, bliskih bivšem režimu, koji su bez ijednog argumenta, imali za cilj narušavanje mog kredibiliteta, pritisci su dolazili i od strane zaposlenih iz Ministarstva ekonomskog razvoja, konkretno od direktorke Direktorata za rad i zapošljavanje. Koristim priliku da ukažem direktorki Direktorata da se bavi poslovima u granicama nadležnosti propisanih zakonom, a ne zaposlenima u ZZZ. Njeni postupci posredni, i neposredni su poprimali obrise ličnog animoziteta prema novom menadžmentu ZZZ i zapolsenih lica u ovoj instituciji, i narušavali ugled i kredibilitet kako ministarstva tako i Zavoda", poručila je Vujošević.

Ona navodi da je 31. marta u Upravi za kadrove sproveden postupak provjere kompetencija, znanja, i sposobnosti kandidata koji ispunjavaju uslove po predmetno javnom konkursu, nakon čega je Uprava utvrdila, na osnovu Izvještaja o provjeri kandidata, listu za izbor kandidata.

"Upravni odbor ZZZ je na istoj sjednici razmotrio listu za izbor i obavio razgovor sa svim kandidatima sa liste za izbor kandidata za navedeno radno mjesto, direktora Zavoda, u skladu sa zakonom. Nakon sagledavanja činjenica, od značaja za donošenje odluke, Upravni odbor je pristupio glasanju i odlučio da se za direktora ZZZ, imenuje Goran Folić, dosadašnji vršilac dužnosti direktora Zavoda. Cijeneći njegovu stručnost, profesionalnost, kao i da je u dosadašnjem radu u ZZZ pokazao sposobnost rukovođenja, što ga preporučuje za uspješno vršenje dužnosti direktora ZZZ", rekla je Vujošević.

Po njenim riječima, u skladu sa Zakonom sproveden je postupak javnog konkukrsa za direktora Zavoda propisima o državnim službenicima i namještenicima.

"Lista konkursa za direktora Zavoda dostavila se Upravnom odboru radi imenovanja. Upravni odbor je nadalje sproveo postupak u skladu sa zakonom i imenovao direktora ZZZ. Napominjem da je ZZZ ozbiljna državna institucija, te da novi menadžment radi sve u skladu sa zakonom kako bi ovoj instituciji vratio i te kako poljuljani ugled. Naglašavam da bivšim satelitima, bračnog para Jelić i Sulja Mustafića ,nije i neće biti mjesto u novom menadžmentu Zavoda, jer ova institucija više neće biti rijaliti program iz kojeg će moći da se uđe i izađe kad god ko poželi", zaključila je Vujošević.

Bonus video: