Marković: Crna Gora će biti jedna od najprestižnijih destinacija

Predsjednik Vlade je, u intervjuu za Global Citizen, kazao da će u budućnosti Crna Gora za deset godina biti svakako zemlja mira i stabilnosti koja će i suštinski, a ne samo geografski pripadati svijetu najrazvijenijih država
94 pregleda 18 komentar(a)
Global Citizen Forum, Foto: Savo Prelević
Global Citizen Forum, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2017. 14:26h

Crna Gora će za deset godina biti jedna od najprestižnijih turističkih, investicionih i biznis destinacija Evrope i društvo daleko višeg standarda stanovništva nego što je to danas, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je, u intervjuu za Global Citizen, kazao da će u budućnosti Crna Gora za deset godina biti svakako zemlja mira i stabilnosti koja će i suštinski, a ne samo geografski pripadati svijetu najrazvijenijih država.

„Okrenuti smo ka budućnosti, investicijama, podizanju standarda građana, dostizanju zapadnih vrijednosti i pozicioniranju Crne Gore na mjesto koje joj kao staroj evropskoj državi pripada. I po tome smo specifični u regionu“, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, naveo da je izvršna vlast uspjela da zabilježi ekonomski rast među pet vodećih u Evropi, da je konsolidovala javne finansije, unaprijedila poslovni ambijent i zavrijedila pozitivne ocjene međunarodnih finansijskih organizacija.

Marković je dodao da je Crna Gora jedina u okruženju ustavno utemeljena kao građanska država i da su ponosni na multietnički i multikonfesionalni sklad koji baštine.

„Na čemu zasnivam ovakvo ubjeđenje? Na činjenici da je Crna Gora u godinama neposredno po obnovi nezavisnosti, dakle u razdoblju nakon 2006. godine zabilježila rekordan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi i jedan od najviših u svijetu“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, globalna kriza prekinula je taj napredak, ali je ove godine započela nova faza uzleta.

„U Crnoj Gori su prije 50-ak godina na odmor dolazile ondašnje najveće zvijezde svjetskog džet seta kao što su Richard Burton, Sophia Loren, Gina Lollobrigida. Dočekivao ih je ondašnji predsjednik Jugoslavije Tito koji je ovdje imao ljetnjikovac i danas očuvan u orginalnom ambijentu. Vraćamo Crnoj Gori staru slavu i oplemenjujemo je novim sadržajima“, rekao je Marković.

On je naveo da su u proteklih deset godina nezavisnosti napravili od nekadašnje zemlje tipičnih socijalističkih odmarališta prepoznatljivu i prestižnu destinaciju.

„Sada, kada smo završili velike državne projekte – obnovu nezavisnosti i članstvo u NATO-u, kada je izvjesno da će Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije (EU) – okrećemo se razvoju i unutrašnjim reformama koje će nas lansirati u svjetsku elitu. Crna Gora je zemlja u ovom regionu u kojoj su se u proteklim decenijama dogodile najveće promjene. Tim tempom nastavljamo“, najavio je Marković.

On smatra da je najveći izazov, ne samo Crne Gore već i regiona, ekonomski jaz između tih država i visokorazvijenih evropskih zemalja, kao i nedostatak znanja.

Marković je kazao da vjeruje da će svijet koji će naslijediti buduće generacije biti bolji od današnjeg.

„Ključnim smatram našu sposobnost da na vrijeme prepoznamo najveće globalne izazove i spremnost da na te izazove odgovorimo. Sa druge strane, tempo i intenzitet promjena ukazuju da u prepoznavanju i adresiranju izazova moramo biti efikasniji. Ako uspijemo da sačuvamo prirodu – uspjećemo“, zaključio je Marković.

Bonus video: