Čivović nakon prijetnje da će spavati ispred Vlade, dobio prvu ratu otpremnine

“Dobio sam rješenje 21. februara, a pare tek danas, nakon što sam otišao u Vladu. Zbog propusta administracije isplata je zapela, a ja sam bio spreman da noćim na trotoaru i čekam da mi pare legnu. Ništa ne mogu da završim bez teške borbe”

3882 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović dobio je danas prvu ratu otpremnine, koja mu pripada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije, nakon što je Vladinim službenicima zaprijetio da će spavati na trotoaru.

“Dobio sam rješenje 21. februara, a pare tek danas, nakon što sam otišao u Vladu. Zbog propusta administracije isplata je zapela, a ja sam bio spreman da noćim na trotoaru i čekam da mi pare legnu. Ništa ne mogu da završim bez teške borbe”, rekao je Čivović Vijestima.

Bivši radnici rudarsko-metalskog sektora koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom, imaju pravo na finansijsku podršku u neto iznosu do 12.000 eura, koji će biti isplaćen u četiri rate od kojih je prva trebalo da bude isplaćena najkasnije do 31. marta ove godine. Zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, a na predlog Vlade je usvojen u Skupštini Crne Gore 29. decembra prošle godine.

Čivović, koji otpremninu čeka deset godina, je kazao da je problem nastao zbog žiro računa njegove supruge, kojoj je dao zakonsko ovlašćenje da primi uplatu.

"Kakve to veze ima, ja sam joj dao ovlašćenje koje je ovjereno kod notara. I ja imam ovlašćenje da dižem pare s njenog računa", kaže Čivović i ukazuje da bi se sa istim problemom mogli suočiti i drugi bivši radnici rudarske i metalske industrije.

On savjetuje službenicima u ministarstvima ekonomije i finansija da ubrzaju postupke prema radnicima koji treba da dobiju otpremnine, jer je rok istekao, a prvu ratu nijesu svi dobili.

"Poručujem Ministarstvu ekonomskog razvoja da ispoštuje dokumentaciju koja je predata i da ne uslovljavaji radnike", kazao je Čivović.

Dodaje da, koliko traje njegova borba za pravdu, upoznat je sa svim procedurama i zakonima, obišao je sve institucije, tri do četiri puta, tako da je bivša vlast mogla da ga zaposli kao savjetnika, a može i sadašnja.

"Mogu da ih obučavam, iako nemam zvanično diplomu, ali bolje znam procedure i zakone od njih. Predlažem da mi daju sekretarsko mjesto ili mjesto pomoćnika dok su na vlasti, kako bih primao naknadu još godinu nakon napuštanja funkcije. Kad mogu ovih 22, mogu i ja kao 23", rekao je Čivović podsjećajući na informaciju da je odlazeća Vlada premijera Zdravka Krivokapića na posljednjoj sjednici imenovala 14 direktora direktorata u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i osam u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Čivoić kaže i da predstavnici Vlade (ministarstva finansija i ekonomskog razvoja, a ni Kabinet potpredsjedika Vlade Dritana Abazovića), nijesu provjerili gdje je 17 miliona eura, koji su navodno bivši ruski vlasnici (firme Olega Deripaske) uložili u Boksite.

On kaže da navodno niko ne zna gdje je 17 miliona eura koji su preko litvanske banke uplaćena na račun Boksita.

"Od 21. juna 2021. Ministarstvo finansija nije u stanju da dobije informaciju od Centralne banke Crne Gore da li je 17 miliona eura ušlo u Crnu Goru", rekao je Čivović koji godinama pred sudom osporava potraživanja od oko 17 miliona eura (plus oko četiri miliona eura kamata) Deripaskinih firmi.

Bonus video: