Đukanovićeva firma u debelom minusu

Firma nema više imovinu, a ukupni gubitak kompanije je sada 9, 7 miliona eura, dok su dugoročni krediti 5, 4 miliona eura

20065 pregleda 74 reakcija 29 komentar(a)
Ostali i bez vrijedne imovine: Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ostali i bez vrijedne imovine: Košljun, Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija “Global Montenegro” predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića nastavila je da niže loše poslovne rezultate i prošlu godinu završila je sa minusom od čak 5.612.060 eura.

To piše u finansijskom iskazu koji je dostavljen Upravi prihoda, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Firma nema više imovinu, dok je ona 2020. bila procijenjena na tri miliona. Ukupni gubitak firme je sada 9, 7 miliona eura, dok su dugoročni krediti 5, 4 miliona eura

”Global Montenegro” godinama unazad posluje u minusu, pa je tako 2020. završio se negativnim poslovnim rezultatom od 96.520 eura. Kompanija je i 2018. završila u minusu od 247 hiljada eura, 2017. je poslovala sa gubitkom od 253 hiljade, a godinu ranije 67 hiljada eura.

Đukanovićeva kompanija bila je do kraja septembra prošle godine vlasnik zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun. Atraktivni plac tada je preuzela podgorička kompanija “HoldCo east”, uknjiživši se kao vlasnik nekretnine. Prethodno, firma je krajem 2020. na sebe preuzela sve kreditne obaveze od pet miliona eura koje je imala kompanija šefa DPS-a. Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, na koliko se Global Montenegro zadužo prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana. “HoldCo” east plac je prodala ruskom državljaninu Dmitriju Iudinu, koji se 21. marta uknjižio kao vlasnik nekretnine.

Prodaja zemljišnog kompleksa dogodila se nakon što je Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao podgoričkoj kompaniji “HoldCo east” urbanističko tehničke uslove kojim je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi rezidencijalni kompleks od 41 vile.

Kako se navodi u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, pozivajući se na planski dokument Detaljni urbanistički plan “Podkošljun”, koji je još na snazi, na zemljišnom kompleksu može da se ukupno izgradi 29.591 kvadrata bruto građevinske površine, što je polovina kvadrature Staroga grada.

Izdatim UT uslovima omogućeno je da vile imaju od tri do čak šest etaža- suteren prizemlje jedan sprat, do suteren prizemlje i četiri sprata. Površina pod objektom ne smije da bude manja od 80 kvadrata, a omogućena je fazna gradnja.

Đukanovićeva firma ostala je dužna Opštini Budva porez na nepokretnost za prošlu godinu, zbog čega je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula postupak prinudne naplate.

Postupak je pokrenut za prinudnu naplatu druge rate poreske obeveze u iznosu od 15.475 eura. Istovjetno je urađeno i sredinom prošle godine kada nije plaćena prva rata poreza u istom iznosu.

Uprava loklanih javnih prihoda je istrajna da naplati poresku obavezu i pored toga što je Global Montenegro ostao bez zemlje, te mu je račun više od godine u blokadi.

Prema poslednjem izvještaju Centralne banke Global Montenegro je u blokadi 466 dana i to na iznos od 11,2 miliona eura.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatilo je žalbu Uprave i poništilo rješenje budvanskog katastra, koje je odbilo da upiše hipoteku na zemlju kompanije “Global Montenegro”. Resorno ministarstvo poništilo rješenje budvanskog katastra i vratilo im zahtjev na ponovni postupak. Opština traži da se na zemlji upiše hipoteka kako bi se lokalna uprava obezbijedila da će se poreski dug Đukanovićeve firme naplatiti.

Bonus video: