Cijene goriva niže za tri i jedan cent?

Prema procjenama, nova cijena litra euro dizela iznosiće 1,72 eura, benzina BMB 98 1,74 eura, a BMB 95 1,7 eura

36816 pregleda 301 reakcija 61 komentar(a)
Dizel skuplji za 60 centi u odnosu na prije godinu, Foto: Shutterstock
Dizel skuplji za 60 centi u odnosu na prije godinu, Foto: Shutterstock

Cijena euro dizela na crnogorskim pumpama od sjutra će biti niže za tri centa, a za dvije vrste benzina po cent, pokazuju preliminarni podaci odnosa cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura.

Prema ovim procjenama, nova cijena litra euro dizela iznosiće 1,72 eura, benzina BMB 98 1,74 eura, a BMB 95 1,7 eura. Cijena lož ulja takođe bi mogla biti niža za tri centa i iznosiće 1,64 eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija danas će saopštiti zvanične cijene koje će važiti narednih 14 dana.

Prije godinu dana cijena euro dizela u Crnoj Gori iznosila je 1,12 eura, čak 60 centi niža nego sada. Dvije vrste benzina bila su tada jeftinije za 40 centi - BMB 98 1,33 i BMB 95 1,30 eura.

Od marta prošle godine cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama počele su znatno da rastu zbog veće potražnje izazvane ekonomskim oporavkom usljed popuštanja epidemioloških mjera, ali i odluke zemalja najvećih izvoznika nafte OPEC-a da značajnije ne povećavaju proizvodnju.

Krajem februara ove godine zbog napada Rusije na Ukrajinu, kao i zbog najava sankcija Rusiji, koja je jadna od većih izvoznika nafte, došlo je do novog rekordnog rasta cijena. U međuvremenu, zemlje OPEC-a i dalje odbijaju da značajnije povećavaju proizvodnju.

OPEC je proizvodnju za april i maj povećao za svega 400 hiljada barela nafte dnevno, iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) tražile dva miliona. Vlada SAD-a je prije nekoliko dana odlučila da iz svojih rezervi ispušta dnevno milion barela kako bi zaustavila rast cijene, u čemu je i uspjela.

Buduće cijene zavisiće od toga da li će međunarodna zajednica udruženo uvesti sankcije Rusiji i na izvoz nafte, kao i od toga da li će te količine nadomjestiti na drugom mjestu.

U Skupštini već mjesec dana na razmatranje čeka zakon koji bi snizio akcize na gorivo za 40 odsto, ali je ta institucija u blokadi zbog političkog sukoba.

Bonus video: