Za godinu stečaja radnicima Montenegro Airlinesa ni euro

Stečajna uprava prodala dio imovine, ali nije isplaćivala povjerioce. Bez uspjeha pokušali da obnove rad

8947 pregleda 8 komentar(a)
Sa nedavnog protesta ispred Privrednog suda, Foto: LUKA ZEKOVIC
Sa nedavnog protesta ispred Privrednog suda, Foto: LUKA ZEKOVIC

Grupa bivših radnika Montenegro erlajnsa u stečaju (MA) najavila je da će danas od 13 sati blokirati saobraćajnicu ka Aerodromu Podgorica na pola sata.

Oni su u saopštenju naveli da su odluku o radikalizaciji protesta donijeli na zboru u petak, a razlog je neispunjavanje njihovih zahtjeva i neispunjena obećanja nadležnih. Nisu naveli tačno mjesto gdje će blokirati put.

Stečajna uprava MA dužna je sadašnjim i bivšim radnicima sedam zarada iz stečajne mase, kao i četiri godine radnog staža. Stečaj je uveden 27. aprila prošle godine. Za godinu nije isplaćen nijedan povjerilac. Prodat je samo mali dio imovine, a novac se kako su saopštili iz stečajne uprave nalazi na posebnom žiro-računu. Plan stečajne uprave od početka je bio da pokuša da obnovi dio poslova MA i da ga proda kao firmu, a ne da proda imovinu, ali on nije donio rezultate. Dio novca potrošen je na dobijanje licenci za održavanje aviona, ali nisu dobili ni jedan takav posao.

Stečajna uprava je nadavno saopštila da novac koji imaju neće koristiti za isplatu dugova radnicima i povezivanje staža, već očekuju da će im pomoći država. Stečajna uprava odbila je preko 100 miliona eura potraživanja države.

Ova grupa radnika ima isti stav kao i stečajna uprava i okrivljuju državne institucije “zbog opstruiranja pokušaja da se sačuva ono što se može sačuvati od MA”. Za to optužuju Vladu, zaštitnicu imovinsko-pravnih odnosa, Privredni sud i novo rukovodstvo Aerodroma Crne Gore.

Oni su najavili da će se njihovi predstavnici obratiti kolegama i medijima.

”Pozivamo bivše zaposlene da dođu sa članovima porodica, kao i sve prijatelje Montenegro Airlinesa, i da svojim prisustvom pomognu u ostvarivanju prava bivših zaposlenih”, naveli su u saopštenju.

Bonus video: