Bivši radnici MA na pola sata blokirali saobraćajnicu ka Aerodromu

"Prođe i godina, a od obećanja ništa", kazala je jedna od predstavnica radnika Dubravka Đurić

22561 pregleda 82 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2022. 19:34h

Grupa bivših radnika Montenegro erlajnsa u stečaju (MA) blokirala je danas na 30 minuta put ka Aerodromu Podgorica, jer su nezadovoljni odnosom izvršne vlasti, zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa, Privrednog suda i novog rukovodstva Aerodroma Crne Gore prema njihovim problemima.

Radnici su naveli da će se ponovo okupiti, te da će radikalizovati protesta, ako se uskoro ne riješe njihovi problemi.

Jedna od predstavnica radnika Dubravka Đurić kazala je da su bivši zaposleni u više navrata tražili da im se isplate plate koje im se duguju od oktobra 2020, te da su tražili od vlade da im obezbijedi povezivanje radnog staža od oktobra 2017. godine, jer je, kako je navela, država ta koja je godinama žmurila na oba oka na ono zbog čega je na kraju i uveden stečaj u kompaniji.

"Nekako sramežljivo obeća Vlada u martu prošle da će biti odvojen odvojen određen novac za socijalno davanje zaposlenima, kojima bi im se koliko toliko poboljšao njihov materijalni status. I ponovi Vlada u decembru prošle godine da se radi na pripremi zakona za isplatu novca radnicima Montenegro Airlines-a. Prođe i godina, a od obećanja ništa, pa se okupismo danas da opet tražimo isto", rekla je Đurić.

Ona je dodala da je pitanje zaostalih sedam zarada bivših zaposlenih Montenegro Airlines-a i dalje neriješeno.

"Da podsjetimo da zbog nepovezane gotovo četiri godine radnog staža jedan dio naših kolega i koleginica ne mogu da ostvare pravo na penziju i da umjesto da danas uživaju makar u penziji, kad nijesu mogli do ostvarivanja te penzije da dostojanstveno rade i zarađuju, dovijaju se na razne načine da sebi obezbijede iole pristojan život", kazala je ona.

Drakić je kazala da je došlo vrijeme da se konačno prekine sa praksom ravnodušnosti prema socijalnim problemima i da se na primjeru MA krene u izgradnju socijalno pravednijeg i odgovornijeg društva, "kojeg naši političari najavljuju u svakoj predizbornoj kampanji već godinama".

"Mi nijesmo socijalni slučajevi i odbijamo da nas tako tretiraju. Ne tražimo milostinju, već ono što smo zaradili i što nam pripada i nastavićemo to s punim pravom se borimo za to", kazala je ona.

"Država još na vrijeme da pomogne"

Srđan Habić, jedan od predstavnika radnika, kazao je da su svjesni da je prizemljenjem aviona i pokušajem gašenja kompanije nepovratno izgubljena nematerijalna vrijednost firme, koja je mnogo veća od vrijednosti materijalne imovine, kao što su slotovi, članstvo u međunarodnim organizacijama, prisustvo u globalnoj mreži rezervacionih sistema, sertifikovano osoblje...

Naveo je da se krenulo u obnavljanju djelatnosti i infrastrukture kompanije, ali da su se onda, neočekivano, od državnih organa i državnih firmi, počele nizati razne zabrane i naredbe.

Kako je objasnio, prvo je Ministarstvo odbrane naredilo iseljenje službe keteringa iz objekta vojne kasarne na aerodromu, koji je, prema njegovim riječima, MA godinama unazad zakupljivao, i iz koga je izlazilo na desetine hiljada obroka dnevno.

"Zbog toga je MA u stečaju morao stopirati potpisivanje ugovora sa međunarodnom kompanijom koja širom svijeta ima svoja predstavništva za pružanje usluga keteringa u avio saobraćaju. Time je onemogućeno otvaranje najmanje 20 radnih mjesta za bivše zaposlene u službi keteringa Montenegro Airlines-a, a država direktno i indirektno uskraćena za veliku dobit, kroz zakup, zarade i poreze na dohodak zaposlenih, PDV na usluge i ostalo", rekao je Habić.

Povezani članci

07. Mart 2022.

Aerodromi će poštovati sudske odluke

Zatim je, kako je kazao, zabranjeno korišćenje loga, da bi se ublažilo "skandalozno skrnavljenje loga Montenegro Airlines-a, i kao šlag na torti, naloženo iseljenje iz hangara, bez kojega bi obnovljena licenca za održavanje aviona i nova licenca za pružanje usluga zemaljskog opsluživanja trećim licima, bile dovedene u pitanje, jer, osim što se radi o objektu u kome se čuva avion i druga stečajna masa, poput rezervnih avio djelova, opreme za zemaljsko opsluživanje, i kancelarijske i računarske opreme, to je i objekat bez kojeg se ne može ni zamisliti pružanje usluga linijskog i baznog održavanja i parkiranja aviona".

Habić je kazao i da su opstrukcijama od strane resornih ministarstava doprinijeli i navodno pojedini mediji, "koji su prenosili iskrivljenu sliku o našoj situaciji iz nama nepoznatih razloga, i time od nas tjerali potencijalne partnere i dio stručnih lica".

On je pozvao državu da zastane i sagleda koliku štetu indirektno pričinjava sebi time što štetu direktno nanosi MA u stečaju.

"Montenegro Airlines je i dalje živ, iako u teškom položaju, i država je još uvijek na vrijeme da mu pomogne tako što će prestati da mu odmaže. A dobrobit će biti u korist svih povjerilaca, pa samim tim i države".

Skup prijavljen Upravi policije

Protest bivših radnika Montenegro Airlinesa prijavljen je Upravi policije, rečeno je "Vijestima" iz te institucije. Oni su najavili i da će, shodno članu 93 Zakona o unutrašnjim poslovima, njihovi službenici snimati taj događaj. Prema Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama organizator javnog okupljanja obavezan je da prijavi skup.

Član 10 tog Zakona propisuje da je organizator dužan da podnese pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja.

"Prijava se podnosi policiji u mjestu održavanja javnog okupljanja, odnosno mjestu početka javnog okupljanja u pokretu. O održavanju javnog okupljanja policija obavještava nadležne organe i službe (službe hitne medicinske pomoći, vatrogasne službe i sl.)", propisano je Zakonom.

Bivši radnici MA su ranije u saopštenju naveli da su odluku o radikalizaciji protesta donijeli na zboru u petak, a razlog je neispunjavanje njihovih zahtjeva i neispunjena obećanja nadležnih.

Stečajna uprava MA dužna je sadašnjim i bivšim radnicima sedam zarada iz stečajne mase, kao i četiri godine radnog staža. Stečaj je uveden 27. aprila prošle godine. Za godinu nije isplaćen nijedan povjerilac. Prodat je samo mali dio imovine, a novac se kako su saopštili iz stečajne uprave nalazi na posebnom žiro-računu. Plan stečajne uprave od početka je bio da pokuša da obnovi dio poslova MA i da ga proda kao firmu, a ne da proda imovinu, ali on nije donio rezultate. Dio novca potrošen je na dobijanje licenci za održavanje aviona, ali nisu dobili ni jedan takav posao.

Bonus video: